Marosvásárhelyi iskolaügy - Emmi: a magyar kormány kiáll az iskolai közösség mellett

Oktatás - 2017-09-06
on the beach hotels argento outlet yoox uk mens marks and spencer discount code new look voucher

A magyar kormány változatlanul kiáll a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium diákjai, tanárai, szülői közössége, s a "meghurcoltak" mellett - közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Kiemelték: felszólították az illetékes intézményeket, a román tanügyminisztériumot, hogy haladéktalanul hárítsanak el minden akadályt az iskola működése elől.

cheap inkjet photo paper wholesale inkjet photo paper

A múlt héten bizonyossá vált, hogy a román hatóságok a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megszüntetését készítik elő. Erről Liviu Pop tanügyminiszter tájékoztatta Miguel Maury Buendía pápai nunciust. A Maros Megyei Tanfelügyelőség egy augusztus 2-án kimondott jogerős ítélet hivatalos közlésére vár ahhoz, hogy a gimnázium feloszlatását kinyilvánítsa. Romániában jövő hétfőn kezdődik a 2017/2018-as tanév. A katolikus gimnázium több mint háromszáz diákjának és tanárainak még mindig rendezetlen a helyzete.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ügyében írt - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett - állásfoglalásban azt írták: most amikor már csak napok vannak hátra az iskolakezdésig, és az iskola helyzete még mindig megoldatlan, a magyar kormánynak ismét fel kell emelnie szavát az ott tanuló diákok, az ott tanító pedagógusok, a szülők és az egész a marosvásárhelyi és erdélyi magyar közösség védelmében. Mint kiemelték: nem fogadják el, hogy egy általuk megalapozatlannak tartott feljelentést követően meghurcolják az iskola volt igazgatóját és megfenyegessenek diákokat és szülőket. Elfogadhatatlannak nevezték továbbá, hogy a helyi és országos kormányzati intézmények egy év után is minden oldalról akadályokat gördítenek az iskola működése elé, s hogy egy év után is "minden felelős intézmény egymásra mutogat a valós megoldáskeresés helyett" - tették hozzá.

Az Emmi állásfoglalásban úgy vélekedtek: "ez a felelőtlen és szándékosan irányított huzavona a magyar nyelvű oktatás ellen, a magyar nyelvű római katolikus egyház iskolaalapítási joga ellen, a magyar közösség egésze ellen irányul".

Kitértek arra is: "nem az első alkalom, hogy a román hatalom az igazságszolgáltatás eszközét is beveti annak érdekében, hogy a magyar közösséget és vezetőit megtörje, jogaiban - köztük az anyanyelven való tanuláshoz való jogában - korlátozza, történelmi létét megkérdőjelezze". Ezt viszont a magyar kormány különösen károsnak tartja most, amikor Románia centenáriumi ünnepre készül, eközben pedig - mint írták - "szándékosan figyelmen kívül hagyja az ott élő magyar közösség történelmi és államalkotó szerepét, és kényszerintézkedésekkel próbálja megakadályozni a békés együttélést".