Milliárdos bírságot szabtak ki három informatikai cégre

Oktatás - 2006-06-19

Többszáz milliós bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa három informatikai cégre. 690-690 millió forintos bírságot kapott az IBM és az SAP, az ISH Kft.-re pedig 130 milliós bírságot róttak ki, amiért a társaságok kartellba tömörülve indultak felsőoktatási intézmények informatikai beszerzésein. A versenyhivatal olyan levelekre is rábukkant, amelyek bizonyítják, hogy két közbeszerzési eljárás előkészítésében is részt vettek a későbbi nyertesek - írja az Index.

Az IBM, az SAP Hungary és az ISH (International System House) Kft. egymással egyeztetve lépett fel öt egyetem gazdasági információs rendszerekre kiírt pályázatain, és egy kivételével a tenderek mindegyikét megnyerték.A Gazdasági Versenyhivatal 2004. novemberében versenyfelügyeleti eljárást indított kartellgyanús összejátszás miatt. A versenyhivatal Versenytanácsa 2006. június 15-én tartott tárgyalásán kihirdetett határozatában megállapította, hogy a három cég "öt magyarországi egyetem által, gazdálkodás irányítási, illetve kórházi informatikai rendszerekre kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt".

A súlyos versenyjogi jogsértésért az ISH Kft. 130 millió forint, az SAP Magyarország Kft. 690 millió forint, az IBM Magyarország Kft. pedig 690 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

 

Versenyjogi jogsértés

 

Öt egyetem 2004-ben közbeszerzési eljárást írt ki informatikai rendszerük modernizálására. Az ELTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum projektje összességében több mint nettó 13 milliárd forint értékű volt, melyek mindegyikét a három vállalkozás nyerte el, de az ELTE esetében, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata nyomán megismételték az eljárást, és végül egy másik vállalkozás lett a befutó.

    

A versenytanács eljárása során kiderült, a három informatikai cég megállapodást kötött, az egyetemi projektek együttes elnyerése érdekében. A megbízások biztos elnyerése érdekében "versenykorlátozásra alkalmas módon" összehangolták lépéseiket úgy, hogy a nyerési esélyüket növelő párhuzamos ajánlatokat tettek, két egyetem esetében közösen befolyásolták a pályázatok megfogalmazását, továbbá a jelentősebb versenytársak távoltartását célzó tárgyalásokat folytattak - írja az Index.

 

A cégek képviselői a pályázatok kiírása előtt részt vettek egy, az oktatási tárca által szervezett, "a felsőoktatási gazdálkodási feladatokat támogató információrendszerek bevezetésével kapcsolatban" tartott háttéregyeztetésen is. Az Oktatási Minisztérium más piaci szereplőkkel nem szervezett hasonló megbeszélést - értesült a portál.