Új hálózati labor épül a debreceni Mechwart szakgimnáziumban

Oktatás - 2019-11-08

Az IT Services Hungary (ITSH) nyolcmillió forintos támogatásával modern hálózati labort alakítanak ki a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban - jelentették be a cég és az iskola vezetői a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos igazgató és Karsheh Nabil, az ITSH üzletágvezetője egyaránt hangsúlyozta a 2007 óta tartó együttműködésük eredményeit. Az ITSH 2007-ben elsőként lépett kapcsolatba az oktatási intézménnyel, ahol közös IT-osztályt hoztak létre, számítógéptermet alakítottak ki, és lehetővé tették, hogy a diákok a cégnél vehessenek részt gyakorlati képzésben

Karsheh Nabil kiemelte: cégük az országban mintegy 40 oktatási intézménnyel dolgozik együtt, a legfontosabb céljuk, hogy piacképes gyakorlati tudást szerezzenek a diákok.

Hozzátette: a debreceni Mechwart diákjai az ITSH-nél megszerzett 1-2 éves gyakorlati tapasztalattal léphetnek ki pályakezdőként a munkaerőpiacra, ami hatalmas előnyt jelent számukra.

Barcsa Lajos igazgató a nyolcmillió forint értékű adományról azt mondta, az eszközökkel a diákok olyan hálózati környezetet tudnak szimulálni, amilyet később a különféle cégeknél üzemeltetni, fejleszteni fognak.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere fontosnak nevezte, hogy a város szakképzési rendszere olyan felkészült diákokat bocsásson ki, akik megállják a helyüket a bővülő helyi gazdaságban.

A Mechwart szakgimnáziumot is működtető Debreceni Szakképzési Centrumot (DSZC) a város stratégiai partnerének nevezte, megjegyezve, hogy míg 2014-ben 7500-an tanultak a DSZC iskoláiban, már több mint tízezren vesznek rész a szakképzésben, számukat az elkövetkező években 15 ezerre szeretnék növelni.

Hozzátette: a dinamikusan fejlődő helyi gazdaság oktatási hátterének biztosítását a kormány is támogatja. Ennek jegyében hamarosan megkezdik a Mechwart szakgimnázium új épületének és kollégiumának építését.

Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese a minőségi szakképzés megvalósítását, az iskolai tudásnak a céges szemlélettel való összehangolását nevezte kiemelt törekvésüknek.

Bejelentette: a Mechwart szakgimnáziumban a jelenlegi öt osztály helyett jövő évtől már hat osztály indul évfolyamonként a megnövekedett munkaerőigény kielégítése érdekében. A Mechwart és az ITSH együttműködését, amely a tanárok továbbképzésére is kiterjed, példaértékűnek nevezte a szakember.

Birgit Wünsche, a budapesti német nagykövetség képviselője azt mondta, hogy az IT Services Hungary az egyik első cég volt, amely felfedezte a Debrecenben rejlő lehetőségeket. Szerint Magyarországon a német modellt követik, amelyben az iskolák, a cégek, a kamara és a kormány együtt dolgozik. Külön méltatta a szakmai és a nyelvi képzésben is megvalósuló debreceni együttműködést.