A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át.
A kiváló desszertbort a 154 benevezett tétel közöl választotta a legjobbnak, így Szeged Város Borának a szakmai zsűri, amelynek munkáját a tavaly a Borászok Borásza címet elnyerő Bárdos Sarolta, a Tokaj-Nobilis alapítója felügyelte. A borokat 100 pontos rendszer alapján értékelték, a legmagasabb pontszámot elért bor kapta a város elismerését.
A legjobb vörösbor címet a Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet 2018-as Cabernet Franc-jáért ítélték oda. A bírálók a vakkóstoláson a legjobb fehérbornak a Gedeon Birtok 2023-as Diófás Rajnai Rizlingjét választották, a legjobb rozé pedig a Csanádi Szőlőbirtok 2024-es Cabernet Sauvignon rozéja lett.
Külön kategóriában értékelték a habzóborokat és pezsgőket is, ezek közül a Szentpéteri Borpince 2023-as Blanc de Noirja nyerte el leginkább a bírálók tetszést. A desszertborok közül a legjobbnak a Tolcsva-Bor Kft. 2017-es 5 puttonyos Tokaji Aszúját választották a szakemberek. A társadalmi zsűri elismerését a Holdvölgy 2011 Signature birtokszelektált édes borkülönlegessége kapta.
A Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén idén 160 borász várja a több tízezer látogatót. A borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják vasárnapig a közönséget.