A jövő háborúit a vízért vívják?

Olvastuk - 2007-04-04

Sokak szerint az emberiség egyik legnagyobb jövőbeli problémája az lesz, amiről cikket közöl a Népszabadság. A lap beszámol egy új ENSZ-jelentésről, ami annak lehetőségét vetíti előre, hogy s a globális felmelegedés okán csökkenő vízkészletekért háborúk indulhatnak.

2080-ig kipusztulhat a növény és állatfajok negyede, az éghajlatváltozás miatt menekültáradat indulhat és kitörhetnek az első háborúk a vízforrások birtoklásáért - ennyi máris kiszivárgott az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) jelentésének pénteken bemutatandó második részéből. (A jelentés első részét februárban hozták nyilvánosságra.)

 

Az ENSZ-bizottság 2080-ig az átlaghőmérséklet 2,5 Celsius fokos emelkedésével számol. A környezetszennyezés, a szmog és a hőhullámok miatt mind több ember küzd majd egészségügyi problémákkal, amelyek egyre változatosabbak lesznek, mert a meleg miatt egzotikus trópusi betegségek is megjelennek majd a korábban mérsékelt éghajlatú területeken.

 

A klímaváltozás hatására nő a szárazságtól sújtott terület, az éhínség pedig nagyobb valószínűséggel üti fel a fejét és  2080-ra akár 600 millió embert fenyegethet.

 

Az IPCC becslése szerint 2080-ban 2,3 milliárd ember szenved majd a vízhiány miatt, és a vízforrások ellenőrzése nemzetközi konfliktusok kiváltó oka lehet. Klaus Töpfer, az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) korábbi vezetője szerint valószínű, hogy az ideológiai indíttatású háborúk helyét átveszik a víz, művelhető föld, a tiszta levegő miatt kirobbanó fegyveres konfliktusok. A szakértők hatalmas menekültáradatokra számítanak. A szárazság vagy éppen az áradások, pusztító katasztrófák milliókat kényszerítenek majd lakóhelyük elhagyására.

Forrás: Népszabadság