A New York-i Metropolitan Múzeum sem kér az amerikai opioidválságban érintett Sackler család adományából

Olvastuk - 2019-05-16

- A New York-i Metropolitan Múzeum (Met) sem fogadja el az egyesült államokbeli opioidválságban érintett, dúsgazdag Sackler család tagjainak adományát, befejezi hosszan tartó jótékonysági együttműködését egyik legnagyobb szponzorával - jelentette be az intézmény szerdán.

A Sackler családot több évtizedes együttműködés köti a Methez és más kulturális intézményekhez, jótékonysága nyomán egy teljes szárnyat is elneveztek róla a New York-i múzeumban.

Az intézményeket azonban egyre több bírálat éri amiatt, hogy elfogadják a Sacklerek adományait, a család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat ugyanis azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy szerepe játszott az opioidválságban, mivel úgy reklámozta OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában volt vele, hogy ez nem igaz.

A Sackler család szerdán ismét visszautasította a vádakat, de hozzátette, megérti, hogy az ajándékok elfogadása kényelmetlen helyzetbe hozza a Metropolitant. "Tiszteljük a Met-et, célunk mindig az volt, hogy támogassuk ilyen kimagasló intézmények értékes munkáját, és erre elkötelezettek is maradunk" - írták közelményükben.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint az opioidok csaknem 48 ezer halálesetben játszottak közre 2017-ben. A járvány olyan vényköteles fájdalomcsillapítókkal kezdődött, mint a Percocet és az OxyContin, majd a jelenség felerősödött, amikor ezek a szerek kikerültek a feketepiacra.

Sacklerék az Egyesült Államok egyik leggazdagabb családja. A Purdue Pharma gyógyszergyárat 1952-ben alapította a két testvér, a 2010-ben elhunyt Raymond és a 2017-ben meghalt Mortimer. A cég bevételei az OxyContin 1995-ös bevezetésével kezdtek növekedni és a család vagyonát gyakorlatilag ez a fájdalomcsillapító alapozta meg.

Korábban a londoni Tate Modern és a New York-i Guggenheim Múzeum mondta le az Sackler család adományait.