Az amerikai elnök pénteken a tornádó sújtotta Alabamába utazik

Olvastuk - 2019-03-06

Donald Trump amerikai elnök pénteken Alabamába, a tornádó sújtotta vidékekre utazik - jelentette be kedden a Fehér Házban maga az elnök.

Donald Trump tragikusnak nevezte a természeti katasztrófát, amely egy széles viharzóna részeként sújtotta Alabamát, Georgiát, Floridát és Dél-Karolinát is. Halálos áldozatokat a forgószél csak Alabama keleti vidékein - a főváros melletti Beauregardban és Tuskegee, Auburn és Opelilka városban - követelt.

Hétfőn, egy nappal a 23 halálos áldozatot követelő tornádó után Trump már bejelentette, hogy az amerikai nemzet gyászolja az áldozatokat. A Fehér Házban rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy "szeretetet és imádságot küld Alabama rendkívüli lakóinak".

Az elnök még hétfőre virradóra telefonon egyeztetett Kay Ivey alabamai kormányzóval, akinek minden segítséget megígért. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) már el is küldte a tíz-tíz fős mentőcsapatot Alabamába és Georgiába.

A helyreállítás még mindig nem kezdődhetett meg, egyelőre további hét vagy nyolc eltűnt után kutatnak. Bill Harris megyei halottkém újságíróknak azt mondta: az eltűntek szinte bizonyosan az otthonaikban tartózkodtak, amikor lecsapott a tornádó. "És az otthonaik már nem léteznek" - fűzte hozzá. Elmondta azt is: az egyik túlélő hét családtagját veszítette el a katasztrófában.

A mentési munkálatokat - és az esetleges túlélés esélyeit - nehezíti, hogy keddre fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A mentőknek legalább ötven sérültről is gondoskodniuk kell. A túlélőknek vizes palackokat és gyógyszereket osztanak, és a környező települések kórházaiba vagy menedékszállásaira viszik őket.

Kedden már önkéntesek több csapata is a helyszínen segített a bajbajutottakon.

Az amerikai televízió helyszíni tudósításai megdöbbentő képeket vetítenek: kicsavart fákat, a földdel egyenlővé tett településeket, egymásnak sodort gépjárműveket mutatnak. Az egyik autót a forgószél például egy széles fa törzse köré tekerte fel, meghajlítva a fémet is.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 2013 óta ez volt a legpusztítóbb tornádó az Egyesült Államokban. A forgószél vasárnap éjjel átlagosan 275 kilométeres óránkénti sebességgel süvített végig a térségen.