Cseh sajtó: keserű győzelmet aratott az ANO mozgalom a helyi önkormányzati választáson

Olvastuk - 2018-10-08

Az Andrej Babis miniszterelnök vezette ANO mozgalom megnyerte a cseh régiókat, de elveszítette Prágát - állítja egybehangzóan a hétfői cseh sajtó a hétvégi helyi önkormányzati választás eredményeit értékelve.

Babis győzelme keserű, mert a fővárosban, amelyet a választások előtt kiemelt fontosságúnak, szimbolikusnak minősített, s ahol személyesen is beavatkozott a választási kampányba, veszített - véli a Hospodárské Noviny című liberális gazdasági és politikai napilap.

A konzervatív Lidové Noviny szerint "Prága megbüntette az ANO-t a fővárosi vezetés hibáiért".

Prágában formálisan ugyan az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) győzött, de nem kizárt, hogy mégis ellenzékbe kényszerül, mert a mögötte végzett Kalózpárt és a két "protest" tömörülés egyike sem igen hajlik az együttműködésre sem az ODS-el sem az ANO-val - mutatott rá a Právo című baloldali lap. Az újság szerint a prágai főpolgármesteri tisztségre a Kalózpárt prágai vezetője, Zdenek Hríb a legesélyesebb.

A konzervatív Lidové Noviny úgy látja, hogy az önkormányzati választások két legnagyobb vesztese a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) lett. Megjegyzi, hogy mindkét pártban azonnal felerősödtek a belső viták, s Vojtech Filip komunista pártelnököt, a Képviselőház alelnökét máris lemondásra szólította fel belső ellenzéke. Minden újság felhívja a figyelmet arra, hogy az 1989-es rendszerváltás óta első ízben a szociáldemokratáknak és a kommunistáknak egyetlen képviselőjük sem lesz a prágai önkormányzatban.

A liberális Mladá Fronta Dnes az ANO sikerét a régiókban és a vidéki városokban a Babis vezette kormány szociális intézkedéseivel magyarázza. Szerinte a vidék ezzel reagált arra, hogy a kormány egyebek között emelte a nyugdíjakat, vagy ingyenes utazást biztosított a fiataloknak és az időseknek.