Fellebbezett az ügyészség az ingatlanhirdetéses csalás ügyében

Olvastuk - 2021-03-10

- Fellebbezett az ügyészség annak a két vádlottnak a felmentése ellen, akiket korábban több ezer ember sérelmére elkövetett, ingatlanhirdetéses csalással vádoltak meg - tudatta a Pest megyei főügyész szerdán.

Szabó Ferenc közleményében azt írta, hogy az ügyészség - tartva korábbi álláspontját - a százmilliós csalással érintett ügyben fellebbezett a Budakörnyéki Járásbíróság felmentő ítélete ellen.

A Váci Járási Ügyészség még 2013-ban nyújtott be vádiratot az ország területén több ezer sértettet érintő ügyben. A közlemény szerint a vádlottak egyike 2009 és 2012 között ingatlanhirdetéssel foglalkozó internetes oldalakat hozott létre és üzemeltetett, de nem azzal a céllal, hogy a vevőket és az eladókat összehozza, hanem hogy minél több hirdetőt a portálra csábítson, majd a lehető legtovább ott tartva őket, jogtalan szolgáltatói díjat szedjen be tőlük.

Az ügyészség beszámolt arról, hogy harmincnapos ingyenes hirdetés agresszív reklámjával csalták az oldalakra a hirdetőket, akik számára az ingyenes időszak után külön értesítés és felhasználói jóváhagyás nélkül díjkötelessé vált a szolgáltatás, és a hirdetések törlése nem volt lehetséges. Ha valaki szeretett volna kapcsolatba lépni az eladóval, az adatait nem továbbították.

A vádlott társa, a cégeit jogtanácsosként képviselő férfi a jogtalan hirdetési díjak megfizetésére a sértetteket zaklató és agresszív módon próbálta rávenni. A hirdetési oldalakat létrehozó vádlott 2011 júliusában egy pénzügyi szolgáltató céggel is kapcsolatba lépett, hogy a csaknem 6000 hirdetővel szemben támasztott jogtalan követeléseit behajtsa - áll a közleményben, jelezve: 2011-ben a hirdetőktől jogtalanul követelt és a sértettek által a honlapokat üzemeltető vádlott bankszámlájára átutalt összeg meghaladta a százmillió forintot.