Külföldi sajtó Magyarországról - Libération

Olvastuk - 2018-09-06

Szívességet tett Emmanuel Macron francia elnöknek Orbán Viktor kormányfő azzal, hogy a migránspárti erők vezetőjének nevezte - írta csütörtöki elemzésében a Libération.

A francia baloldali lap szerint a belpolitikai problémák miatti nehéz szezonkezdésben a francia elnök elégedetten könyvelheti el, hogy a magyar miniszterelnök őt jelölte meg ellenfeleként.

"Emmanuel Macron nem remélhetett volna jobb reklámot a hosszú és nehéz harchoz, amelyet irányítani szeretne a nacionalisták ellen" - írta a szerző.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint, noha továbbra is a kormányzó Köztársaság Lendületben párt áll az élen, a szavazatoknak már csak a 20 százalékára számíthat az európai parlamenti választásokon, ami hét százalékkal kevesebb, mint májusban.

A cikkszerző, Alain Auffray szerint a francia elnök ezért is idézi minden megszólalásában Orbán Viktor vádját úgy, mintha az dicsőség lenne. A francia elnöki hivatal pedig azt hangsúlyozza, hogy azért lesz sorsdöntő a májusi választás, mert "a populisták által megrengetett EU jövője múlik rajta".

A Libération kommentárja arra hívta fel a figyelmet, hogy Macron számára "a választás kivételes alkalom lesz arra, hogy bebizonyítsa: a progresszív erők összefogásának köszönhetően a hagyományos jobb- és baloldali törésvonal meghaladottsága nem lejáratott délibáb".

A francia elnök azt az ősrobbanást akarja megismételni az Európai Parlamentben, amelyet 2017. júniusban a francia nemzetgyűlésben előidézett. Ez pedig a jobboldal szétrobbantásával történhet, amelyet mindenhol az Európa-barát liberális szárny és az euroszkeptikus retorikára fogékonyabb szuverenista mozgalmak közti széthúzás jellemez - áll az újságban.

Macron dolgát a lap szerint megnehezíti, hogy ez a helyzet Angela Merkelnek megfelel, és a francia elnök kényelmetlen helyzetbe kerül, ha a haladáspártiak táborát a német kancellárral szemben kell létrehoznia, akit a legfőbb szövetségesének szeretne tudni