Indiában börtönbüntetésre ítélték Rahul Gandhi ellenzéki vezetőt élcelődés miatt

Olvastuk - 2023-03-23

- Becsületsértés miatt két év börtönbüntetésre ítélte az indiai Gudzsarát állam bírósága Rahul Gandhit.

Az indiai ellenzéki vezető élcelődött Narendra Modi indiai miniszterelnök vezetéknevével, az ítélet nem jogerős - jelentette csütörtökön a The Guardian című brit napilap.

A Gandhi család nevével fémjelzett ellenzéki Kongresszus Párt Twitteren bejelentette, fellebbeznek az ítélet ellen.

A befolyásos politikai dinasztia tagja a 2019-es parlamenti választások előtt, a délnyugat-indiai Karnataka államban tartott kampánybeszédében azt kérdezte az egybegyűltektől, "miért hívnak minden tolvajt Modinak", utalva ezzel Nirav Modira, az Interpol által körözött milliárdos üzletemberre, és az ugyancsak körözött, politikus és üzletember Lalit Modira.

Gandhit a beszéd után Purnes Modi, a kormányzó Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) egyik képviselője jelentette fel, azt vetve a politikus szemére, hogy szavai "minden Modit megsértettek".

Gandhi ügyvédei azzal vágtak vissza, hogy az ügyben nem tartották be az előírásokat, és azt mondták, mivel az élc céltáblája a miniszterelnök volt, neki kellett volna panaszt tennie.

A fejleményeket Rahul Gandhi nem kommentálta, ám az ítélet után a Twitteren közzétett egy idézetet a híres indiai szabadságharcostól, Mahatma Gandhitól - akivel egyébként csak névrokonságban áll.