Külföldi sajtó Magyarországról - Le Monde, Mladá Frontá Dnes

Olvastuk - 2018-09-07

Európa szemben az Orbán-Macron törésvonallal címmel közölt kommentárt címlapján a Le Monde. A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök és a francia államfő szembenállása nincs ínyére sem Angela Merkel német kancellárnak, sem a legtöbb európai vezetőnek.

"A háború tehát megkezdődött. A tét nem kevesebb, mint Európa jövője. Két tábor: Orbán szemben Macronnal. Az ultrakonzervatív magyar miniszterelnök, az öreg kontinens migránsellenes szuverenistáinak a hőse szemben a liberális és önjelölt haladáspárti francia elnökkel, aki az Európai Unió elmélyítésének hirdetője" - fogalmaz a kommentár, amely szerint mindkét ország vezetője azt szeretné elhitetni, hogy az európai parlamenti választásokon minden szembeállítja őket, s a céljaik eléréséhez mindkettőnek a lehető legtöbb képviselőre lenne szüksége az Európai Parlamentben.

A lap szerint azonban a legtöbb európai ország vezetője nem akar az Orbán-Macron vitába beszállni, s a legkeményebb hangokat Németországból hallani, ahol a konzervatívok egyértelműen ki akarnak maradni ebből a háborúból. Ugyanakkor Orbán potenciális szövetségesei sem kívánnak részt venni a Macron-ellenes hadjáratban.

A Le Monde úgy véli, hogy a jogállamiság és az illiberalizmus kérdését leszámítva a Macron-Orbán ellentét nem áll meg.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökről közöl portrét pénteki kiadásában a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap véleményoldala.

Kamil Struha, a lap szerkesztője az Orbán kibírhatatlan vonzása című jegyzetében úgy vélekedett: a magyar kormányfő sikerének titka, hogy képes tanulni saját vereségeiből, és azt követően a sikeresebb stratégiát választja.

"Orbán számára ugyanis a hatalom a legfontosabb, de ezt nincs miért a szemére vetni, hiszen minden sikerre törekvő politikus célja ez kellene, hogy legyen" - mutatott rá a szerző. Megjegyzi, hogy a magyar kormányfő nagyon rugalmas, és másoknál jobban képes felismerni, mit akarnak az emberek. "Ezen a téren valóban rendkívül tehetséges" - szögezi le Kamil Struha. Megjegyezte: Orbán "gyakran a demokratikuis rendszer határán mozog, miközben kihasználja a rendszer nyújtotta összes előnyt".

A szerző szerint Orbánt Angela Merkel és Emmanuel Macron ellenfelének lehet tekinteni, akik tartanak "ideológiai befolyásának szélesedésétől az EU-ban". Bár Orbán gyakran bírálja az EU-t, annak megszüntetéséről nem beszél, mert szüksége van az uniós támogatásokra, célja, hogy pragmatikusan a maga képére alakítsa át a szervezetet. Orbán szeretné, ha az EU a szuverén nemzetállamok szövetségévé alakulna át, amelyek gazdaságilag nagyon szorosan együttműködnek, és szigorúan védelmezik külső határaikat. Szerinte Orbán "nem autokrata, mint Vlagyimir Putyin, akivel nagyon jók a kapcsolatai, de olyan személyiség, aki kihasználja a demokrácia nyújtotta lehetőségeket".