Repülővel vidékről

Olvastuk - 2007-03-26

Már nem kell feltétlenül a fővárosba utaznia a repülővel nyaralni indulónak. Elsősorban charterjáratokkal az idén nyáron már Debrecenből, Sármellékről, Pécs-Pogányról és Győr-Pérről is közvetlenül juthatunk el a legnépszerűbb mediterrán üdülőhelyekre.

A vidékről induló gépek nemcsak a budapesti - hajnali, vagy épp késő esti - felutazástól, fárasztó hazautazástól kímélik meg az utast. Vaskos összegeket lehet megspórolni a parkolási díjakon is. Emellett e kisebb forgalmú reptereken gyorsabb a jegykezelés, a határellenőrzés és a beszállítás is. A tranzitban sem kell órákat várakozni, s a visszaútnál is gyors a csomagfelvétel.

 

Fontos tudni, hogy a nagyobb forgalmú vidéki repülőterek járatai nem mind menetrend szerintiek. Debrecenből például kizárólag charterek közlekednek majd a nyári időszakban, melyeket az utazási irodák töltenek. Csak repülőjegyet kizárólag a szabad kapacitás függvényében értékesítenek ezekre a járatokra. Ebben az évben már Antalya (Törökország), Burgasz (Bulgária), Drezda, Lipcse (Németország), Korfu, Kréta, Rodosz, Zakynthos (Görögország), Mallorca (Spanyolország), Monastir (Tunézia), Sarm-el-Sejk (Egyiptom), Tivat (Montenegró) érhető el közvetlenül a hajdúsági nagyvárosból. A terminál a város központjától mindössze 6 percnyi autóútra található, ahol ráadásul díjmentes a parkolás. A sármelléki Fly Balaton repülőtér is sokat fejlődött az elmúlt években. Tavaly áprilisban megnyílt a repülőtér új terminálépülete, s szinte varázsütésre megnőtt a légitársaságok érdeklődése a térség iránt. A nyári szezonban menetrend szerinti járatok közlekednek Berlinbe (Malév, nyáron Germanwings is), Brémába (OLT), Drezdába (Hamburg International), Düsseldorfba (Lufthansa), Erfurtba (OLT), Frankfurtba (Lufthansa, Ryanair), Hamburgba (Lufthansa), Lipcsébe (OLT, Hamburg International), Londonba (Ryanair), Lübeckbe (OLT), Stuttgartba (Malév) és Zürichbe (Helvetic). Újdonság a charterjáratok indulása: az idén Antalyába (Törökország) és Korfura (Görögország) juthatunk el a Balatontól, de tárgyalnak bulgáriai járatról is.

 

A terminálban duty free shop, ajándékboltok és más üzletek nyíltak, turistainformáció, autóbérlés is rendelkezésre áll. A reptér igény esetén Fly-Car transzfert biztosít a legközelebbi vasútállomásra. A parkolóban 300 személygépkocsi és 10 busz számára van hely. Autónkat 1-3 napra napi 950 forintért állíthatjuk le, a 4. naptól 550 forintba kerül a parkolás.

 

A két nagy vidéki légikikötőn kívül több ígéretes, kisebb repülőtér is nemzetközi babérokra tör. Pécs-Pogányról az idén először indul charterjárat Korfura. A Győr-Pér repülőtérről pedig idén nyáron is elérhető lesz majd a már évek óta közlekedő 30 fős charter a montenegrói Tivatba. (Készítette: www.turizmus.com)

 

Népszabadság • 2007. március 26.