Szakértő: 25 százalékkal nagyobb lenne a GDP, ha a társadalomnak előállított értéket is beszámítanák

Olvastuk - 2018-03-18

A magyar bruttó hazai termék 25 százalékkal magasabb lehetne, ha a társadalom számára teremtődő értéket is beszámítanánk - mondta Csath Magdolna közgazdász. A szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában példaként említette a nonprofit szervezetekben végzett munkát, amelyről bár számla nem keletkezik, a társadalom számára hasznos.

Elmondta, hogy a 25 százalékos adatot a Központi Statisztikai Hivatal állapította meg, ennyivel jobban teljesít a magyar gazdaság annál, mint ami látszik a hivatalos GDP adatokból.

A régió gazdasági fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy Romániában az alacsonyabb bázis miatt a legmagasabb a GDP növekedése, az unióban pedig minimális gazdasági növekedés tapasztalható, míg Magyarországon van dinamikája a folyamatoknak.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "bőven van még mit tenni" a tudásba való befektetés terén, mert nem elég új gépeket venni, azokat tudással üzemeltetni is kell. Fontos lenne a felnőttképzésre, továbbképzésre és az informatikai képzésekre többet költeni - tette hozzá.