Ukrajnában megint gyorsul a járvány terjedése

Olvastuk - 2021-03-10

- Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, szerda délelőtti közlés szerint az elmúlt 24 órában közel 6400 új beteget jegyeztek fel, ami csaknem kétszerese az előző napinak, és ismét kiugróan sokan, kétszáznál többen haltak bele egy nap alatt a betegségbe.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6377 új esettel 1 416 438-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez több mint háromezerrel több az előző napinál. Az elhunytak száma 219-cel 27 423-ra emelkedett. Eddig 1 204 916-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma csaknem ötszázzal nőtt, 184 099-re.

Kórházba az elmúlt napban 1904 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a múlt héten a számuk több napon át háromezer fölött volt. Az új megbetegedések egy tizedét, 644-et a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint kissé gyorsult az oltási kampány, előző nap 4362 embert oltottak be, velük együtt mostanáig 23 480-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésében kijelentette: az oltási kampány háromszor lassabban zajlik, mint ahogy azt az egészségügyi minisztérium tervezte. Emlékeztetett arra, hogy különösen a nyugati országrészben rossz a járványhelyzet. Ivano-Frankivszk megyében például teljesen telítődött tíz, Covid-betegek ellátására kijelölt egészségügyi intézmény.

Raduckij hangsúlyozta, hogy a járványt csak kollektív immunitással lehet megfékezni, ez pedig úgy érhető el, ha a lakosság többségét beoltják. Az oltási kampány lassúságát azzal magyarázta, hogy kezdetben kevés volt az oltásokat végző mobil brigád, volt olyan régió, amelyben csupán egy-kettő volt. Majd hozzátette, hogy ma már 130 mobil oltócsapat van, és az egészségügyi tárca ígérete szerint a hét végre 200 oltócsapatot állítanak fel.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) hétvégén közzétett felmérése ugyanakkor azt mutatta, hogy az ukránok mindössze 24,1 százaléka kész beoltatni magát koronavírus ellen, 60,2 százalékuk pedig elutasító választ adott.

Ukrajnában február 24-én kezdődött az oltási kampány, és egyelőre egyfajta oltóanyaggal rendelkezik az ország: az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával.

Skip Navigation Links