A K&H Bank nyeresége 10 százalékkal csökkent tavaly

Pénzügyek - 2023-02-20

Tíz százalékkal, 67,6 milliárd forintra csökkent 2022-ben a K&H Bank adózás utáni nyeresége - közölte Gombás Attila, a K&H Bank pénzügyi divízió vezetője online sajtótájékoztatón hétfőn.

A csökkenést elsősorban az okozta, hogy működési költségeik a bevételeknél jobban nőttek, és hozzájárult ehhez a különadók hatása is. A válság háztartásokra és vállalkozásokra gyakorolt hatásait enyhítő kormányzati intézkedések 56 milliárd forint kiadást jelentettek a K&H Bank és Biztosító számára

Az extraprofit adó 28,6 milliárd forint lett, ami a banknál 25,7 milliárd forintot, a biztosítónál 2,9 milliárd forintot jelentett. Emellett a Sberbank Magyarország végelszámolása miatt az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA) tett, a részleges megtérülést figyelembe véve nettó 3,6 milliárd összegű forint plusz befizetés merült fel.

A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatplafonja és az agrárhitel-moratórium 16 milliárd forint veszteséget okozott. A kamatstop kiterjesztése a kkv hitelekre és a 3-5 éves kamatperiódusú lakáshitelekre további 8,4 milliárd forinttal csökkentette a negyedik negyedév eredményét - sorolta.

A bank teljes ügyfélhitelállománya 20 százalékkal 2582 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A 2022-ben nyújtott új lakossági és vállalati hitelek volumene elérte a 680 milliárd forintot. Az új babaváró hitelek értéke 2022-ben 61 milliárd forintot tett ki - ismertette.

Kiemelte: a K&H mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés terén javítani tudta piaci pozícióját, miközben a piac hitelezési aktivitása csökkent a negyedik negyedévben. A K&H piaci részesedése az új kihelyezések terén 13,3 százalékra nőtt 2022-ben a 2021-es 11,8 százalékról.

A vállalati hitelezés 29 százalékkal 1550 milliárd forintra nőtt, a Széchenyi Kártya hitelek szerződött állománya meghaladta a százmilliárd forintot.

Kitért arra, hogy a befektetési alapok és befektetési egységekhez kötött biztosítási termékek nettó értékesítése jelentősen, 76 százalékkal 112 milliárd forintra emelkedett 2022-ben, a kezelt vagyon pedig éves összevetésben 6,1 százalékkal 945 milliárd forintra nőtt. A bank betétállománya pedig 6 százalékkal 3813 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.

A bank működési bevétele 42 százalékkal 285 milliárd forintra nőtt, mérlegfőösszege 5585 milliárd forint, saját tőkéje 421 milliárd forint volt 2022 végén.

Kaszab Attila a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a biztosító nettó eredménye 6 milliárd forint lett az extraprofit-adó levonása után, az előző évi 6,7 milliárd forintot követően.

A nem-életbiztosítási terület díjbevétele egy év alatt 12 százalékkal emelkedett, és elérte az 58 milliárd forintot.A legdinamikusabban növekvő üzletágak a casco, a lakásbiztosítás és a kkv voltak kétszámjegyű növekedéssel, a kgfb pedig 9 százalékkalbővült éves szinten. Az életbiztosítási terület kifejezetten jól teljesített: a rendszeres díjas, befektetéshez kötött üzletág éves szinten 20 százalékkal, a rendszeres díjas kockázati életbiztosítások üzletága pedig éves szinten 11 százalékkal bővült.

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője elmondta: a K&H-nak 640 ezer digitálisan aktív ügyfele van, a mobilbankot pedig 520 ezren használják aktívan. Az ügyfelek 88 százaléka valamilyen digitális csatornán - internetbankon, mobilapplikáción - keresztül intézi az ügyeit. A mobilbankos bejelentkezések száma elérte a havi 8,4 milliót. 2022-ben az új számlák 44 százaléka nyílt online. Folyamatosan nő az érintésmentes fizetések száma is, az összes kártyás fizetés 20 százalékát tette ki az okostelefonos és okosórás fizetés, 25 milliárd forint értékben - ismertette.