A magyarok kétharmada nem gondoskodik a nyugdíjas éveiről

Pénzügyek - 2006-07-20

A magyar lakosságnak csak egyharmada készül a nyugdíjas éveire megtakarítással, és az aktív évekre jellemző jövedelemkülönbségek is újratermelődnek idős korban. A magyarok több mint fele azt sem tudja, hány évesen mehet nyugdíjba.

A 60 évnél fiatalabb felnőtt népesség közel fele gondolkodott már el azon, hogy nyugdíjas korában miből fog megélni, de csak egyharmaduk készül valóban az öregkorára – derül ki a Generali-Providencia Zrt. megbízásából készített, eredményét tekintve "riasztónak" nevezett, közvéleménykutatásból. Közülük egyébként legtöbben biztosítás alapú öngondoskodási formát választottak. A  teljes népesség 12 százalékát teszik ki azok, akik önkéntes magánnyugdíjpénztári tagsággal vagy életbiztosítás megkötésével tudatosan készülnek a nyugdíjaskorra. Ennél persze jóval többen vesznek részt az öngondoskodási formákban, de nem feltétlenül a nyugdíjas éveikre gondolva – olvasható a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet és a Széchenyi István Szakkollégium közreműködésével készített felmérésben.

 

„Az 50 év feletti korosztályban az átlagosnál nagyobb jövedelműek között ráadásul csaknem kétszer annyian készülnek a nyugdíjas korukra, mint az átlagnál szerényebb jövedelműek, így az aktív évekre jellemző jövedelemkülönbségek újratermelődnek, sőt akár növekedhetnek is a nyugdíjas évek alatt” - emelte ki Karácsony Gergely, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatásvezetője. (forrás: hvg.hu)

 

Teljes cikk:

Kiknek nem lesz nyugdíjuk?