Az államháztartás első öthavi hiánya 213,4 milliárd forint

Pénzügyek - 2017-06-07

Az államháztartás központi alrendszerének májusi hiánya 91,9 milliárd forintot, az első öthavi hiánya 213,4 milliárd forintot tett ki - közölte Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán. Az idei első öt hónapban a központi költségvetés 180,1 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 85,9 milliárd forint deficittel zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 52,6 milliárd forintos többletet értek el.

Tavaly az első öt hónapban az államháztartás központi alrendszere 13,2 milliárd forint hiányt mutatott.

Az NGM közleménye kiemeli: a legfrissebb növekedési és beruházási adatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a meghozott kormányzati intézkedések sikeresek és eredményesek. A költségvetés ennek elérésében jelentős szerepet vállal, az államháztartás stabilitásának fenntartása mellett képes hatékonyan támogatni a gazdasági és társadalmi célok megvalósulását, ennek köszönhetően Magyarország erősödik.

Rámutattak: az államháztartási adatok mögött főként a kormány azon költségvetés-politikai intézkedései húzódnak meg, amelyek érdemben járultak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye három éve nem látott mértékben, az előzetes adatközlésnél is gyorsabban, 4,2 százalékkal nőtt 2017. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ebben kiemelt szerepet játszott a beruházások 34 százalékos bővülése.

Az otthonteremtési program felfutása, a tavaly novemberi hatéves bér- és járulékcsökkentési megállapodás hatásai, illetve a 2014-2020-as uniós ciklus forrásainak hatékony felhasználása tükröződik a makrogazdasági mutatók kedvező alakulásában. Ennek pozitív hatásai megjelennek a költségvetésben is, hiszen a foglalkoztatás és a fogyasztás bővülése nyomán folyamatosan emelkednek a különféle adóbevételek (főként az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó és a bérekhez kapcsolódó járulékok). Az egyszeri bevételek közül a termőföld-értékesítésből származó befizetések emelhetők ki, valamint a kifizetett uniós támogatások utólagos megtérítése a büdzsének.

Kiemelik: jelenleg az Országgyűlés előtt van a 2017-es költségvetés módosítása. Ebben egyrészt az elmúlt időszakban meghozott kormányzati intézkedések gazdasági hatásainak átvezetését hajtják végre, másrészt a módosítás számos szakpolitikai terület mellett a versenyképesség további erősítésére biztosít többletforrást.

Mindez azonban nem veszélyezteti sem a 2,4 százalékos éves hiánycél teljesülését, sem pedig a GDP-arányos államadósság év végére várható további csökkenését - hangsúlyozzák az NGM közleményében.