Az MNB 20,75 millió forintra bírságolta a KDB Bankot

Pénzügyek - 2020-03-13

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20,75 millió forintos bírságot szabott ki a KDB Bank Európa Zrt.-re (KDB Bank) a felügyeleti vizsgálata alatt feltárt hitelkockázatkezelési, számviteli, adatszolgáltatási, betétbiztosítási, piac- és partnerkockázati, illetve az IT és IT-biztonsági területet érintő hiányosságok miatt, és kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére - közölte a jegybank pénteken.

Kiemelték, hogy a feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot, és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

Az MNB 2016. szeptember 30-tól folytatott átfogó vizsgálatot a KDB Banknál és megállapította, hogy a hitelintézet vállalatirányítási rendszere, a számviteli és adatszolgáltatási gyakorlata, valamint a Konszolidált Biztosított Betétesi (KBB) nyilvántartása nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. A hitelkockázat kezelése körében hiányosak voltak például a hitelekre, az átstrukturálásra, illetve az ingatlan-értékbecslésekre vonatkozó belső szabályzatának előírásai.

Mindezek mellett az MNB problémákat talált még a hitelintézet informatikai és információbiztonsági működésében, egyebek közt elsősorban a kockázatok felmérése és kezelése, a sérülékenységek javítása, a katasztrófahelyzetekre való felkészülés, az informatikai biztonsági incidensek kezelése és a naplózást illetően.

A bírság összegének meghatározásakor a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását, ugyanakkor enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, a pénzpiacra, sem a pénzügyi intézményrendszer más tagjaira. A vizsgálat alatt a hitelintézet együttműködő magatartást tanúsított, több problémát már a vizsgálat során dokumentáltan kiküszöbölt, mások javítását pedig megkezdte - olvasható az MNB közleményében.