Eredményes évet zárt tavaly az Erste

Pénzügyek - 2023-03-08

- Eredményes évet zárt 2022-ben az Erste Bank; bővült a hitelezés, a működési bevételek nőttek, a nyereség azonban az előző évinél alacsonyabb lett az egyszeri adó- és szabályozási terhek miatt - mondta Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hozzátette: tavaly két akvizíciót zártak sikerrel, a Commerzbank Zrt. és a Random Capital brókercég felvásárlását. A nemzetközi bankcsoporton belül egyedülálló teljesítménnyel hat év alatt megduplázta bevételeit a magyar bank, az akkori 109 milliárdról ugyanis 221 milliárd forintra emelkedtek tavaly a bevételek, éves bázison 25,3 százalékos volt a bővülés - emelte

Kérdésre közölte: a tavalyinál nehezebb év lesz az idei. A növekedést a kamatpálya jelentősen befolyásolja, és az állampapírok kínálata is meghatározó. Az új lakossági hitelek kihelyezése változni fog, a vállalatoknál az állami programok fogják húzni a hitelezést - mondta.

A tájékoztatása szerint tavaly a nettó kamatbevételek 66,8 százalékkal nőttek 160 milliárd forintra. Részben azért, mert a kereskedési bevételek egy részét itt számolta el a bank, így a kereskedési és konverziós bevételi sor 20,8 milliárd forinttal csökkent. A díj-, és jutalékbevételek 17,1 százalékos (87 milliárd forint) növekedése mögött az aktív ügyfélállomány nagyobb tranzakciós aktivitása és a befektetési üzletág teljesítménye állt.

A működéssel kapcsolatos kiadások a bevétel bővülésétől elmaradó mértékben, 16,7 százalékkal 96,5 milliárd forintra nőttek, így az Erste működési eredménye 33 százalékkal 124,9 milliárd forintra emelkedett. A költség/bevétel arány tavaly 43,6 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 46,8 százalékról. Ugyanakkor az egyéb működési eredmény 32,5 milliárd forinttal csökkent 2021-hez képest, elsősorban az egyszeri adó- és szabályozási terhek miatt (extraprofit adó, kamatstop, tranzakciós illeték emelése, rendkívüli OBA-befizetés).

Az adózás utáni nyereség így 9,7 százalékkal kevesebb, 53,5 milliárd forint lett, míg 2021-et még 59,2 milliárd forint nyereséggel zárta a bank - mondta.

Harmati László, a lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes elmondta: az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 december végén 21 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, 2426 milliárd forint lett. Az új finanszírozás volumene 41 százalékkal nőtt 2021-hez képest, 610 milliárd forint volt.

A teljes lakossági hitelállomány 2 százalékkal 1153 milliárd forintra nőtt egy év alatt. Az új kihelyezések értéke 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, melynek hátterében a lakáspiac bővülésének második negyedévi megtorpanása áll.

Az új lakáshitelek folyósítása 5 százalékkal elmaradt a 2021-es eredménytől. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 6 százalékkal csökkent; ezen belül a személyi kölcsönök esetében 1,7 százalékkal, míg a Babaváró hitel iránt 3 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozóknak szólóúj folyósítás 23 százalékkal nőtt - ismertette.

A vállalati hitel- és kötvényállomány minden eddiginél jobban, 45 százalékkal nőtt, és 2022 december végén meghaladta az 1230 milliárd forintot.

A Random Capital beolvasztásával 18 ezer ügyfelet, közel 33 ezer ügyfélszámlát és 108 milliárd forintos megtakarítási állományt vettek át - ismertette Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. A brókercég forgalma a budapesti tőzsdén meghaladta a 478 milliárd forintot, az Erste forgalma elérte a 1800 milliárd forintot.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon (befektetés és betét) tavaly 11 százalékkal 4704 milliárd forintra nőtt. Idén ezt a jó eredményt tervezik fenntartani - jegyezte meg.

Jelasity Radován kitért arra, hogy az Erste 2023-tól karbonsemlegesen működik, öt év alatt 70 százalékos kibocsátáscsökkentést értek el, a bank teljes áramigényét zöld forrásból fedezik.