MNB: felügyeleti biztosok működtetik a Dimenzió egyesületet az állomány átruházásáig

Pénzügyek - 2017-11-24

- A Magyar Nemzeti Bank (MNB) - egy bírósági döntést követően - ismételten visszavonta a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület tevékenységi engedélyét, mivel az egyesületnek hiányzik a minimális tőkeszükségletet fedező alapvető szavatoló tőkéje. Az ügyfelek megtakarításai rendelkezésre állnak. A jegybank döntése nyomán az egyesület szerződésállományának átruházását felügyeleti biztosok koordinálják - közölte pénteken a jegybank.

A jegybank a biztosítottak érdekeinek védelmében egyúttal a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által kijelölt felügyeleti biztosokat bízta meg a szerződésállomány átruházásának lebonyolításával, ennek lezárultáig pedig - a biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékben - a tevékenységi engedéllyel már nem bíró - intézmény működtetésével. A felügyeleti biztosok mandátuma az állomány-átruházás eredményes, pénzügyi teljesítéssel zárult és az MNB felé igazolt lezárásáig tart.

A Dimenzió egyesület ügyfeleinek az állomány-átruházással összefüggésben most nincs teendőjük, megtakarításaik rendelkezésre állnak. A folyamatról a PSFN tájékoztatást nyújt, s annak lezárulta után 30 napon belül az átvevő biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár is értesítést küld nekik. Ha valamely ügyfél úgy dönt, akkor az állomány-átruházás lezárása előtt is átléphet egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy visszavásárolhatja életbiztosítási szerződését - közölte az MNB.