Szeptembertől adóköteles a tőzsdei nyereség

Pénzügyek - 2006-07-20

A parlament döntése alapján szeptember 1-től 20 százalék adót kell fizetni a tőzsdei ügyletek nyeresége után. Elsőként az idei veszteségek számolhatók el a jövő évi nyereséggel szemben.

A pénzügyi törvényeket módosító, és a Magyar Közlöny hétfői számában közzé tett csomag új paragrafussal egészíti a ki a személyi jövedelemadó (szja) törvényt. Ez a "Tőzsdei ügyletből származó jövedelem" címet viseli. Csak az augusztus 31. után kötött ügyletek nyeresége után kell 20 százalékos adót fizetni. Aki tőzsdézik, annak kötelező szja bevallást készítenie. A tőzsdei ügyletekről a magánszemély adózónak nyilvántartást kell vezetnie. Ehhez a bizonylatokat a befektetési szolgáltató adja.

 

Adóköteles nemcsak a magyar, hanem az EU, vagy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bármely tagállamában működő tőzsdén kötött ügylet is, amennyiben az átruházott értékpapíron árfolyamnyeresége, vagy az összetett, illetve származtatott ügyleten nyeresége volt a tulajdonosnak. (Összetett az ügylet, ha azt több tőzsdei részügylet összesített eredményére kötik, és származtatott, ha más tőzsdei termék - például áru, részvényindex, deviza - árfolyamától függ.)

 

Egy értékpapír eladásakor a kapott összegből le kell vonni a megszerzésére fordított pénzt, valamint a járulékos költségeket. Amennyiben a kivonás után pozitív összeg marad, úgy ez lesz a 20 százalékos adó alapja. (A törvény hatálybaléptető rendelkezései között található eldugva az a szabály, hogy akinek ez év augusztus 30.-án van tulajdonában értékpapír, az a megszerzési ár helyett választhatja az adott papírnak az augusztusi utolsó tőzsdenapi árfolyamát. Vagyis, ha addig nyeresége volt az üzleten, azt nem kell lezárnia ahhoz, hogy az adómentes maradjon.)

 

A nyereséggel szembe állítható a veszteség. Az adózó döntése szerint az adóévet közvetlenül megelőző év, illetve az adóévet megelőző két év veszteségei állíthatók szembe az adott adóév nyereségével. Így először a 2007. adóév nyereségével állítható szembe az idei veszteség, majd a 2008. adóévvel az idei és a jövő évi veszteség.

 

A befektetési szolgáltató minden adóév január 31.-éig megküldi az APEH-nek a magánszemély részére kiállított bizonylatok tartalmát. Így az adóhivatal összevetheti a bevallásban szereplő adatokat a szolgáltatótól kapottakkal. (forrás: MTI)