Visszafogott harmadik negyedévet zártak a magyarországi kockázati- és magántőkebefektetők

Pénzügyek - 2022-12-12

Visszafogott harmadik negyedévet zártak a magyarországi kockázati- és magántőkebefektetők - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Ernst&Younggal közösen készített legfrissebb jelentése alapján hétfőn.

A közlemény szerint idén július és szeptember között 31 tranzakció során 31 vállalkozás jutott összesen 12,712 milliárd forint kockázati tőkéhez.

Ez 20 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakában befektetett tőkéhez képest, ugyanakkor 28 százalékkal meghaladta a 2020 harmadik negyedévében kihelyezett tőke értékét.

Hozzátették, hogy a tranzakciók száma a tavaly, illetve a 2020-ban elért 53, illetve 44 darabos ügyletszámhoz képest is csökkent 2022 harmadik negyedévében.

Az idén a harmadik negyedévben végrehajtott 31 tranzakció közül 18 esetben első körös befektetésre került sor, ezek az ügyletek a teljes befektetett összeg 41 százalékát teszik ki.

Az egyesület 24 tranzakciót rögzített a magvető, a start-up, az inkubációs és a késői fázisban tartó cégeknél, ezek fedik le a befektetések értékének 40 százalékát. Az inkubációs ügyleteknél 50 millió, a magvető ügyleteknél 268 millió, a start-up ügyleteknél pedig 185 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A késői fázisú szakaszban tartó cégeknél ugyanez a mutató 426 millió forintot ért el.

A két legnagyobb értékű egyedi tranzakció növekedési fázisú céget érintett, a befektetések összege 3,468 milliárd, illetve 2,180 milliárd forint volt.

Idén a harmadik negyedévben tíz különböző szektorba kerültek a tőkebefektetések, amelyek értékének 50 százaléka az ingatlan, illetve az üzleti és ipari szolgáltatások piacára került, a legnagyobb értékű egyedi befektetések is ezekben a szektorokban valósultak meg.

Az idei harmadik negyedévben kilenc alaphoz köthetően 26 kiszállás történt. A legtöbb exitre az élettudományok terén működő vállalkozásoknál került sor.

Közölték, idén július és szeptember között 3,420 milliárd forinttal nőtt a befektethető tőke összege.

Az 1991-ben létre jött Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon.