A német szociáldemokraták továbbra is ellenzékben akarnak maradni

Pro... - 2017-11-20

A német szociáldemokrata párt (SPD) az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések kudarca után sem hajlandó folytatni a kormányzati együttműködést a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, és ragaszkodik ahhoz az elhatározásához, hogy ellenzékben tölti a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kezdődött törvényhozási ciklust - jelezte a párt több vezetője hétfőn.

A CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetésének sikertelensége nem változtatja meg a Bundestag-választás eredményét, amely az SPD számára azt jelenti, hogy ellenzékbe kell vonulnia - szögezte le Ralf Stegner, a szociáldemokraták egyik alelnöke.

Az SPD a "súlyos választási vereség után sem taktikázott, és most sem teszi ezt", hanem ragaszkodik döntéséhez - tette hozzá Twitter-bejegyzésében.

Kiemelte: nem törvényszerű, hogy egy esetleges előrehozott választás a CSU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) malmára hajtaná a vizet.

Az SPD egy másik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel a Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy az SPD nem "pótkerék" egy bajba került autóhoz, amely felett elveszítette az irányítást a sofőr, Angela Merkel kancellár.

Martin Schulz pártelnök még nem nyilatkozott a vasárnap éjjel kudarcba fulladt koalíciós egyeztetésekről, de korábban többször elmondta, hogy az SPD nem folytatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

A pártok színei alapján elnevezett Jamaica-koalícióról október 18-án kezdett egyeztetés azért végződött sikertelenül, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.