A nemzetközi sajtó várakozással tekint az új osztrák kormánykoalíció elé

Pro... - 2017-12-17

- A nemzetközi sajtó szombaton bő terjedelemben foglalkozik a péntek este bejelentett osztrák koalíciós megállapodással, amelynek értelmében 17 év után ismét néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány alakul Ausztriában.

"Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója felteszi a koronát az európai szélsőjobb sikeres évére, amely Hollandiában, Franciaországban és Németországban is jelentősen megerősödött, anélkül azonban, hogy hatalomra jutott volna" - írta a Liberation című francia baloldali napilap.

Sebastian Kurz első hivatalos útja kedden Brüsszelbe vezet

"Heinz-Christian Strache, akinek pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szövetséget kötött Vlagyimir Putyin orosz elnök Egységes Oroszország pártjával, annak híve, hogy Ausztria közeledjen a visegrádi csoporthoz, amelyhez olyan nyíltan Európa-kritikus országok tartoznak, mint Lengyelország és Magyarország" - állapítja meg a francia baloldali lap.

A francia balközép Le Monde azt emeli ki, hogy "Európa megnyugtatása céljából" az "osztrák szélsőjobb" egy pártonkívüli személyt, Karin Kneisslt jelölt a külügyminiszteri posztra. A Közel-Kelet-szakértőként ismert nő a francia közigazgatási elit iskoláját, az ENA-t végezte el, és jól ismeri Franciaországot, amelyet időnként bírál is - írta a lap.

Az ugyancsak baloldali madridi El País szerint, minthogy az európai lakosság egy része elutasítja a szélsőjobboldal kormányzati részvételét, mindkét párt nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a normalitás képét sugározza önmagáról.

Kurz, az ÖVP elnöke a különbséget hangsúlyozta a 2000-2007 közötti és a mostani néppárti-szabadságpárti koalíció között, és arról biztosította a közvéleményt, hogy védeni fogja az Európa-barát politikát. Az FPÖ Strache vezetése alatt és különösen a legutóbbi választásokat megelőző kampány idején szelídíteni próbálta bevándorlás- és iszlámellenes üzeneteit, és nyilvánosan letett arról, hogy népszavazást tartsanak Ausztria EU-tagságáról.

A jobbközép torinói La Stampa arra hívta fel a figyelmet, hogy a megrekedt németországi koalíciós tárgyalásoktól eltérően Ausztriában két hónap alatt sikerült nyélbe ütni a koalíciós megállapodást.

Kurz és Strache csökkentette az amúgy sem túl nagy politikai különbségeket, és programjaikat, amelyek kezdettől nagyon hasonlóak voltak, sikeresen összeolvasztották - írta a lap, amely szerint Kurz kormánya elsősorban a biztonságra és a határvédelemre fog koncentrálni.

A balközép olasz La Repubblica méltatta Kurz, "az osztrák történelem és Európa legfiatalabb kormányfőjének" politikai teljesítményét, amellyel a néppártot Ausztria vezető pártjává tette, és a közvélemény-kutatások korábbi esélyesét, a szabadságpártot az ÖVP mögé szorította.

Ezt úgy érte el, hogy pártját mindinkább jobboldalra tolta. Mindazonáltal a "jobboldali populisták" kulcspozíciókra tettek szert az új koalíciós kormányban - írták.