Brexit - Theresa May: az EU nem ugyanaz, mint a Szovjetunió

Pro... - 2018-10-02

A brit miniszterelnök szerint az Európai Unió nem hasonlítható össze az egykori Szovjetunióval. Theresa May a BBC televíziónak nyilatkozva kedden alig burkoltan visszautasította saját külügyminisztere, Jeremy Hunt erre vonatkozó minapi kijelentését.

Hunt a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusán felszólalva úgy fogalmazott: az Európai Unió vezetői a Nagy-Britanniával szembeni bánásmódból következtethetően úgy gondolhatják, hogy "a klub egyben tartásának" módja a távozni kívánó országok megbüntetése, Európában viszont legutóbb a Szovjetunió volt az, amely nem engedte, hogy bárki távozzon érdekköréből.

Hunt e kijelentéséért súlyos bírálatok kereszttüzébe került még saját pártján belül is. Theresa May, aki először kedden szólalt meg az ügyben, a BBC-interjúban azt mondta: az Európai Unió tárgyalóasztalánál olyan országok képviselői is ülnek, amelyek egykor a szovjet érdekszférához tartoztak, ma már viszont demokratikus országok. "Elmondhatom, hogy a két szerveződés nem ugyanaz" - tette hozzá a brit kormányfő.