Brit választások - Különböző hangsúllyal értékelték a külföldi vezetők a brit választások eredményét

Pro... - 2019-12-13

Különböző hangsúllyal értékelték pénteken az előző napi előrehozott brit parlamenti választások eredményét az Európai Unió vezetői és a külföldi kormányok.

Az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki ülésére érkezve a tanács elnöke közölte: az egységes piac integritása érdekében elengedhetetlen a szoros együttműködés az Egyesült Királysággal. Charles Michel ugyanakkor hozzátette: elvárják, hogy a londoni parlament a lehető leghamarabb szavazzon a kilépési megállapodásról.

A német kancellár a szóvivője útján Twitter-üzenetben gratulált Boris Johnson brit kormányfőnek az általa vezetett Konzervatív Párt fölényes választási győzelméhez. Angela Merkel azt írta: "Várom, hogy folytassuk a szoros baráti együttműködést országaink közt".

Emmanuel Macron szintén gratulált a brit kormányfőnek, és reményét fejezte ki, hogy a londoni parlament mielőbb elfogadja a kilépési megállapodást. A francia elnök szerint eljött az igazság ideje.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy a brit miniszterelnök a lehető leggyorsabban léptesse ki országát az unióból. "Az a kifogás, hogy nincs egyértelmű Brexit-párti többség a parlamentben, többé már nem érvényes. Még az EU-pártiak is szeretnének ebben a kérdésben dűlőre jutni" - fogalmazott.

Andrej Babis cseh miniszterelnök azt mondta a sajtónak, hogy Boris Johnson győzelme nem jó hír Európának, de óriási siker a "karizmatikus" brit kormányfőnek.

Leo Varadkar ír miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a kilépési szerződés törvénybe iktatása során garantálni kell az Írország és az Egyesült Királyság között szabad utazást lehetővé tévő (Common Travel Area) térség fennmaradását.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Michel Barnier vezetheti a Brexit után is az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelmi tárgyalásokat. "Ez a folytonosság elengedhetetlen a kielégítő eredmények elérése érdekében" - mondta Conte.

A belga kormányfő újságíróknak azt mondta: 2020. január 31. a kilépési megállapodásról szóló egyezség megkötésének határideje, aztán majd "meglátjuk, mit hoz a jövő". Sophie Wilmés közölte: a jó kereskedelmi kapcsolat fenntartásához fontos, hogy Michel Barnier-nek egyértelmű felhatalmazást adjanak a tárgyalásokat vezetésére.

A Kreml kételkedik az orosz-brit kapcsolatok javulásában - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője Boris Johnson vezette toryk nagy arányú győzelmére reagálva. Dmitrij Peszkov azt mondta, mindig reménykednek abban - bármelyik országról is legyen szó -, hogy a választásokat megnyerő politikai erők megpróbálnak jó kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal. "Nem tudom azonban, hogy mennyire megfelelőek az ilyen elvárások a (brit) konzervatívok esetében" - tette hozzá. A brit-orosz viszonyt a Szkripal-ügyön kívül tartós nézeteltérések is terhelik - emlékeztettek szakértők.

Izraelben az antiszemitizmus fölötti győzelemként értékelték a kormányzó Konzervatív Párt győzelmét, és nyíltan örömmel fogadták a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt antiszemitizmussal vádolt vezetőjének, Jeremy Corbynnak a bukását. Corbynt Izraelben a zsidó állam heves bírálójának, antiszemitának és a palesztinok elfogult támogatójának tekintik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Twitter-bejegyzésében a brit nép nagyszerű napjának nevezte a péntekit. Izrael Katz külügyminiszter pedig úgy vélekedett, hogy Boris Johnson kormányfő nemcsak politikai győzelmet aratott, hanem az értékek is győztek, és mindez példaként szolgálhat a gyűlölet elleni küzdelemben is. Gilad Arden belbiztonsági miniszter szerint Corbyn veresége egyben kudarc az antiszemitizmus minden formája számára, beleértve az Izrael elleni bojkott-mozgalmat is. Mellettük Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke is gratulált a Konzervatív Párt élén álló Johnsonnak.

A Konzervatív Párt fölényes győzelme azt jelenti elemzők szerint, hogy a 2020. január 31-én megszűnhet az Egyesült Királyság európai uniós tagsága.

Ezzel kapcsolatban Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára pénteken kijelentette: Japán erőfeszítéseket tesz a Brexit japán vállalkozásokra gyakorolt hatásainak csökkentésére. "Azt kértük az Egyesült Királyságtól és az Európai Uniótól, hogy kerüljék el a megállapodás nélküli Brexitet, és minimalizálják a japán cégek működésére gyakorolt hatását" - mondta sajtótájékoztatóján. Szuga szerint kormánya a Brexitet követően arra fog törekedni, hogy minél hamarabb létrejöjjön a távol-keleti ország és Nagy-Britannia közötti szabadkereskedelmi megállapodás.

A brit választáson született eredmény nagyon jó a Nagy Britanniában élő románok szempontjából, mert egy rendezett Brexit ígéretét hordozza - mondta Klaus Iohannis román államfő Brüsszelben, az EU-csúcson akkreditált román újságíróknak. A román elnök szerint az uniós vezetők csütörtök esti tárgyalásaik közben a brit exit pollt is figyelemmel követték és "mindannyian azt remélik", hogy a most létrejött világos többség rendezett körülmények között fogja kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból.

A Nagy Britanniában dolgozó románok száma a félmilliót közelíti. Nagy-Britanniának - többszöri halasztás után - 2014 januárjától kellett feloldania a román és bolgár állampolgárokkal szembeni munkaerőpiaci korlátozásokat. A brit szociális rendszert a kelet-európai "ingyenélőktől" féltő akkori sajtókampánynak jelentős szerepe volt abban, hogy a brit választópolgárok többsége a Brexitre szavazott.