Hasogdzsi-ügy - Trump bírálja a Szaúd-Arábiával szemben megfogalmazott, szerinte elsietett vádakat

Pro... - 2018-10-17

- Donald Trump amerikai elnök bírálta azokat a szerinte elsietett vádakat, amelyek világszerte megfogalmazódtak Szaúd-Arábiával szemben Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése és feltételezett meggyilkolása ügyében, és azokat a Brett Kavanaugh amerikai főbíró jelölése kapcsán megfogalmazódott vádakhoz hasonlította.

Donald Trump az AP-nek adott interjújában leszögezte: mind Szalmán bin Abdul-Aziz szaúdi uralkodó, mind Mohamed bin Szalmán koronaherceg cáfolta neki, hogy bármit is tudna arról, mi történt Dzsamál Hasogdzsival, miután belépett hazája isztambuli konzulátusának kapuján.

Az elnök egyúttal visszatért egyik korábbi kijelentésére is, miszerint elképzelhető, hogy Hasogdzsit magukat önállósító gyilkosok ölték meg. Az AP hírügynökségnek kedden este azt mondta: ez csak "megérzés" volt, miután telefonon beszélt a szaúdi uralkodóval, aki nagyon határozottan cáfolta, hogy akár ő, akár a koronaherceg bármit is tudna Hasogdzsi sorsáról.

Donald Trump interjúját azt követően tették közzé, hogy Mike Pompeo külügyminiszter kedden Rijádban megbeszélést folytatott mind a szaúdi királlyal, mind a koronaherceggel. Trump rögtön a megbeszélések után Twitter-bejegyzésben közölte: ő is beszélt a koronaherceggel, aki "gyors, teljes és átfogó vizsgálatot ígért". Az elnök azt írta: "a válaszok nemsokára jönnek".

Pompeo, aki szerdától Törökországban tárgyal a Hasogdzsi-ügyről, a megbeszélések után szintén azt nyilatkozta: a szaúdi vezetők "erőteljesen cáfolták, hogy bármit is tudnának arról, mi történt a konzulátusukon". Az amerikai tárcavezető közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: Rijádban "komoly az elkötelezettség a tények megállapítására és a felelősök megnevezésére, beleértve Szaúd-Arábia vezető politikusait és tisztségviselőit is".

Mike Pompeo szaúd-arábiai és törökországi tárgyalásai amerikai elemzők szerint egyúttal jelzik a Rijádra nehezedő növekvő nemzetközi nyomást is. Ez kivált azt követően erősödött fel, hogy török tisztségviselők arról nyilatkoztak: szerintük egy 15 fős szaúdi osztag a konzulátus épületében meggyilkolta és feldarabolta Dzsamál Hasogdzsit, majd földi maradványait még aznap éjjel el is szállította Isztambulból Rijádba.

Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, amikor bement hazája isztambuli konzulátusára, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.