Helyettes tiszti főorvos: a közétkeztetésre vonatkozó korábbi szabályozás hiányos volt

Pro... - 2011-08-03

Korábban is volt ajánlás a közétkeztetést végző szolgáltatók számára, de az sok szempontból hiányos volt és kevés konkrétumot tartalmazott - mondta Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos az MTI-nek.

    Mint mondta, a legutolsó ajánlás 2007-ben jelent meg jogszabály formájában. Az új vendéglátóipari egységekre és közétkeztetőkre vonatkozó új jogszabály életbe lépése viszont ezt törölte. Ugyanakkor ez a jogszabály táplálkozás-egészségügyi szempontokra nem terjed ki, így e tekintetben egy jogszabályi hézag keletkezett. Szabó Enikő szerint várhatóan még az idén megjelenik az erről szóló jogszabály is, de addig a közétkeztetőknek nincs mihez tartaniuk magukat, a népegészségügyi szervek pedig nem tudnak mi alapján ellenőrizni, ezért volt szükség a tiszti főorvos augusztustól érvényes új ajánlására.

 

    Emellett a régi jogszabálynak számos hiányossága volt, például nem volt külön meghatározva az egészségügyi intézményekben, fekvőbeteg-ellátó intézményekben lévő ápoltaknak mekkora az energiaszükségletük. Azt pedig a közétkeztetőnek is jobb tudni, mennyi kalóriát kell biztosítani a betegeknek - tette hozzá Szabó Enikő.

    Továbbá a régi szabályozásban nem szerepeltek ilyen konkrétan megnevezett élelmiszereket. Így fordulhatott elő, hogy például az egészségügyi intézményekben gyakran kapott valaki tejfölt vacsorára, bölcsődékben, óvodákban tízóraira cukrozott szörpöt adtak a gyerekeknek. Ezért az új ajánlásban ezeket konkrétan is kiemelték.

    Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a szociális-ellátó és gyermekintézményekben egyre több esetben van szükség allergiás, illetve diétás ételek készítésére. Ezért e tekintetben is részletesebb, pontosabb szabályozásra van szükség.

 

    Szabó Enikő arra is kitért, a hétfőn életbe lépett ajánlás addig lesz érvényben, amíg a jogszabály életbe lép. A területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei viszont addig is végeznek ellenőrzéseket. Egyrészt elkérik a vendéglátó által készített önellenőrzési dokumentumokat, különböző számítások alapján ellenőrzik az ételek változatosságát, nyersanyag felhasználását, továbbá azt, hogy milyen konyhatechnológiával készítették, de az is előfordulhat, hogy az ételsorból kiemelnek egy ételt és azt laboratóriumukban biokémiai elemzéssel megvizsgálják.

 

    Kifejtette: a most érvényes szabályozás még csak ajánlás. Ha viszont megjelenik a rendelet, a hatóság határozati úton tudja kötelezni a szolgáltatókat az előírások betartására.

    A helyettes tiszti főorvos azt mondta: a szankciókat még nem dolgozták ki. Abban az esetben viszont ha - már a jogszabály életbe lépése után - az ellenőrzések során valamilyen hiányosságot, vagy szabályszegést tapasztalnak elképzelhető, hogy "egészségvédelmi bírságot" is kiszabnak majd.

    Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket.

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található dokumentum szerint a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. Paller Judit országos tiszti főorvos külön meghatározta a tejtermékekre, a sűrítésre és a zsiradék felhasználására, a magas zsírtartalmú nyersanyagokra, az ételek só- és cukortartalmára vonatkozó ajánlásait is.