Iskolai magyar osztályok költöztetési kísérlete keltett feszültségeket Nagyváradon

Pro... - 2022-09-03

Egy vegyes iskola magyar osztályainak sikertelen elköltöztetési kísérlete keltett indulatokat pár nappal a tanévkezdés előtt Nagyváradon - közölte pénteken az Ebihoreanul.ro portál.

A portál beszámolója szerint a román és magyar tagozattal működő Nicolae Balcescu iskolában minden bizonnyal két váltásban indul jövő héten a tanítás, mert meghiúsult az iskola magyar tagozatának az elköltöztetési kísérlete. A tagozat számára a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) ajánlott fel díjmentes használatra egy frissen felújított épületet, a költözéshez azonban nem járult hozzá a minisztérium.

Az önkormányzat a magyar tagozat költözésének tudatában lemondta azt a szerződést, amellyel az elmúlt években a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől bérelt termeket az iskola számára.

A portálnak Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta: a református püspökség attól tette függővé az ajánlatát, hogy az épületébe a magyar tannyelvű osztályok költözzenek, ez pedig nem lehetséges. "Létezik egy olyan módszertani szabályzat, amelyik előírja, hogy méltányosan kell eljárni az oktatásban, és egyforma hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz. A gyermekeket nem érheti hátrányos megkülönböztetés, ezért nem működhetnek külön a tagozatok" - jelentette ki a főtanfelügyelő.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a portálnak elmondta: amikor megkötötték a szerződést a református egyházzal, sem az iskola sem a tanfelügyelőség nem jelezte a törvényességi aggályait. Hozzátette: hétfőn találkozik az egyház képviselőivel, és ha sikerül megállapodni arról, hogy ne csak a magyar tagozat használja a református egyházi épületet, akkor megoldódik a probléma. Ha nem, akkor az iskolában két váltásban zajlik az oktatás mindaddig, míg megoldást nem találnak a teremhiányra.

Az Ebihoreanul.ro közlése szerint az ügyet a hét folyamán bukaresti oktatási minisztérium kiküldött bizottsága is vizsgálta, amely azonban még nem készítette el a vizsgálata jelentését. A portál azonban egyértelműnek találta, hogy a minisztérium mindaddig nem engedélyezi a református egyház által felajánlott új oktatási helyszín működését, amíg az egyház nem mond le arról a feltételről, hogy az épületben a magyar tannyelvű osztályok működjenek.