Korrupcióinfó : a Debreceni Egyetem kamuprojektjei

Pro... - 2017-11-10

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a 91. Korrupcióinfón a Debreceni Egyetem EU-s támogatásaival kapcsolatos egyértelmű visszásságokat mutatta be.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke 91. Korrupcióinfóján kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem Putyin díszpolgárságát megszavazó döntése mögött az EU-s forrásokból megvalósuló, de nem létező kamuprojektjei, illetve megalapozatlan költségeket tartalmazó programjai állhatnak.

Az LMP álláspontja szerint ugyanis azok az egyetemi oktatók, akik ezen projektekben részt vettek, kompromittálódtak, zsarolhatóak. Még abban az esetben is, ha csak a valódi kutatásaik fennmaradása érdekében hoztak számukra is kellemetlen döntéseket.

Az LMP társelnöke közérdekű adatigénylés keretében kérte ki a Debreceni Egyetem szerződéseit, miután nem tettek eleget törvényi kötelezettségüknek, és nem hozták alapból nyilvánosságra az 5 millió forintot meghaladó megbízások adatait. A kapott lista nem volt teljes, az Egyetem számára igazán kínos szerződések kimaradtak: olyan projektek, ahol egyértelműek a visszásságok és visszaélések az EU-s források vonatkozásában.

Az LMP társelnöke közérdekű adatigénylés keretében kérte ki a Debreceni Egyetem szerződéseit,

Ezek közül kiemelendő a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központnak juttatott több tízmilliós összeg, amelyeket nem létező vagy áltudományos publikációkra fordítottak, illetve egy újszerű elemet egyáltalán nem tartalmazó tudományos applikáció több mint húszmillió forintos teljesen megalapozatlan költsége. A közérdekű adatigénylést követően sem tudtuk meg, hogy mire készülnek a hagyományos magyar élelmiszer terápiás kezelések validálásai a kisvárdai térség kutatásában. Több olyan tananyagra is felhívta a figyelmet, ahol megkérdőjelezhető a valódi teljesítmény.

LMP sajtó

További részletek a korrupcioinfo.hu-n.