Navalnij - Varsóban bekérették az orosz nagykövetet Alekszej Navalnij halála miatt

Pro... - 2024-02-20

Bekérették kedden a varsói orosz nagykövetet a múlt héten börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ügyében - közölte a lengyel külügyminisztérium.

A tárca honlapján közzétett közlemény szerint Szergej Andrejev nagykövetnek elmondták: Lengyelország felszólítja Oroszország vezetését, vállaljon felelősséget Navalnij haláláért, és végezzen "teljes körű és átlátható vizsgálatot" a halál okainak és körülményeinek megállapítása végett.

A külügyi közleményben utaltak azokra az információkra, amelyek szerint az ellenzékivel szemben a börtönben "indokolatlan fegyelmi eszközöket", ezen belül hosszú elkülönítést alkalmaztak.

Lengyelország a nemzetközi demokratikus közösséggel együtt "nyugtalansággal figyeli az oroszországi politikai foglyok növekvő számát" - írták. Közülük sokan egészségüket és életüket veszélyeztető körülmények között raboskodnak a büntetőtelepeken - figyelmeztetnek. Név szerint Vlagyimir Kara-Murza és Ilja Jasin ellenzéki politikusokat említik.

Navalnij halála és az "embertelen bánásmód", amelyben az ellenzéki vezető korábban részesült, jellemző arra, ahogyan az orosz hatóságok politikai foglyokkal, ellenzékiekkel és emberi jogi aktivistákkal bánnak - írják.

Hozzáteszik: az orosz vezetés nemcsak a hazai civil társadalom esetében, hanem az ukrajnai háború során is "az erkölcsi normák teljes semmibevételéről" tesz tanúságot. A lengyel külügy ebben az összefüggésben "a törvénytelen ukrajnai agresszió" vétkeseinek felelősségre vonására, az áldozatok kárpótlására, az ukrán állammal és annak civil lakosaival szembeni bűntettek elszámolására szólítja fel Moszkvát.