A Hortobágy és katonazenekarok mutatkoznak be Debrecenben

Programajánló - 2017-06-06

A Hortobágy és katonazenekarok mutatkoznak be Debrecenben június 17-én, szombaton - hangzott el a két esemény keddi debreceni sajtótájékoztatóján. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. második alkalommal rendezi meg a Hortobágy házhoz jön! elnevezésű kulturális és gasztronómiai programot.

Szladek Róbert, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ménesvezetője elmondta: az egész napos rendezvényt a július 7-9. közötti Hortobágyi Lovasnapok felvezető, népszerűsítő eseményének szánják. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a puszta természeti kincseit, a nemzeti park ökoturisztikai kínálatát, védjegyes termékeit, az eredeti hortobágyi ízeket, a gasztronómiai különlegességeket és a helyi kézműves termékeket.

A program részeként pusztai felvonulást tartanak Debrecen utcáin, ahol a huszárok, a mátai ménes csikósai és a lovas fogatok vonulását a Hajdú Néptáncegyüttes és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségéi zenekar kíséri. Az esemény központi helyszíne a debreceni állatkert lesz, ahol többek között csikósbemutatót, vásári komédiát, bábszínházi előadást láthatnak az érdeklődők - mondta, hozzátéve, hogy az év slambuca címért hortobágyi, debreceni és környékbeli vendéglátóhelyek szakácsai versenyeznek egymással.

A látogatók kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek, valamint megismerkedhetnek a puszta jellegzetes állataival, például a rackajuhval és a szürke marhával, és a Hortobágy jellegzetes ételeit is megkóstolhatják.

A Hortobágy házhoz jön! programhoz kapcsolódik a Nemzeti Katonazenekari Fesztivál, amelyet első alkalommal rendeznek meg Debrecenben.

Lippai Péter, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnokhelyettese elmondta: a Debreceni Helyőrségi Zenekar mellett a hódmezővásárhelyi, a kaposvári, a székesfehérvári és a Magyar Honvédség Központi Zenekara lép majd fel. A katonazenekarokkal szerte a városban találkozhatnak majd a debreceniek, hiszen a pusztai felvonulások zenés kíséretét adják, de emellett látványos alaki bemutatókat és térzenét is tartanak.

A Nagyerdei Stadionnál haditechnikai bemutatót láthatnak az érdeklődők, a szabadtéri színpadon pedig este fél kilenctől a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjén világhírű musicalrészletek csendülnek fel Ress Hajnalka és Egyházi Géza, a Madách Színház magánénekeseinek közreműködésével.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a rendezvények ingyenesen látogathatók.