A világzene afrikai ikonjai a Müpában

Programajánló - 2017-10-30

Afrika két világhírű világzenei előadója ad koncertet a Müpában, mindketten első alkalommal lépnek fel Magyarországon. Hétfőn az etiópiai Mulatu Astatke, két hét múlva pedig a mali Rokia Traoré lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A most 73 éves Mulatu Astatkét szülei az ötvenes évek végén azzal a céllal küldték Etiópiából Észak-Walesbe, hogy repüléstechnikai mérnök legyen belőle, a dolgok azonban másképp alakultak. Astatke a Trinity College-ban végezte tanulmányait, majd első afrikai hallgatóként diplomázott dzsessz szakon a bostoni Berklee College of Music-ban

Etiópiába hazatérve alakította ki azt a markáns stílust, amelyet ethio-jazznek neveznek. A vibrafonon, wurlitzeren és ütőhangszereken játszó zenész a dzsessz és egyéb populáris műfajok elemeit vegyíti latin és afrokaribi ritmusokkal, valamint a négy, tradicionális etiópiai, ötfokú modális hangsorral (tezeta, bati, ambassel és anchihoy). Ezek ötvözete adja az ethio-jazz semmivel össze nem hasonlítható hangzásvilágát.

Mulatu Astatke Budapestre hét kísérőzenész, köztük a neves free jazz nagybőgős, John Edwards társaságában érkezik. Csapatának további tagjai: James Arben (zenei rendező, szaxofon, basszusklarinét, fuvola), Byron Wallen (trombita), Ben Trigg (cselló), Alexander Hawkins (zongora, billentyűs hangszerek), Richard Olatunde Baker (ütőhangszerek) és Tom Skinner (dobok).

A 43 éves Rokia Traoré művészete úgy táplálkozik a mali gyökerekből, hogy közben messzire is rugaszkodik tőlük. Énekesként és dalszerzőként kombinálja a tradicionális hangszereket és stílusokat, miközben zenéjét átitatják a nyugati tánczene dallamai.

Traoré, akinek édesapja diplomataként beutazta a világot, fiatal lányként rocklemezeken nevelkedett, ezek hatására kezdett el gitározni. Zenei világában a dzsessz és a kortárs zene könnyen megfér egymással, az elmúlt évtizedekben Paul McCartney és John Paul Jones zenésztársaként is színpadra állhatott.

Dream Mandé Bamanan Djourou című legújabb programjában - amellyel november 15-én érkezik a Müpába - tradicionális mali hangszerekkel értelmezi újra többek között Fela Kuti, Miriam Makeba, Bob Marley és Jacques Brel műveit

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza