Budapest Art Week - Hat nap alatt 176 program

Programajánló - 2018-03-07

Idén 72 fővárosi és szentendrei galériában, múzeumban, műteremben és egyéb helyszínen 96 kiállításon és 80 kiegészítő programon vehet részt április 17. és 22. között a Budapest Art Week közönsége.

A Budapest Art Week három éve indult a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretein belül, azzal a céllal, hogy az érdeklődők egyetlen karszalaggal látogathassanak végig számos fővárosi képzőművészeti helyszínt és vehessenek részt különleges programokon - idézte fel az eseménysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bérczi Linda, a Budapest Art Week alapítója és vezetője.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, a BTF-et szervező Operatív Testület tagja elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazi kulturális pezsgést hoz a fővárosba áprilisban.

A BTF Liszttől DJ Bootsie-n át a Zsabó Fesztiválig számtalan műfajban, így a képzőművészet terén is izgalmas programokat kínál, köszönhetően a Budapest Art Weekkel kialakított együttműködésnek is - fűzte hozzá.

Bérczi Linda számos újdonságra is felhívta a figyelmet. Idén például már nemcsak heti-, hanem napijegyet is lehet váltani, és a fesztivál két saját kiállítással is jelentkezik. A Budapest Projekt Galériában Ferenczy Bálint fotótörténész válogatásában a budapesti mindennapokat bemutató fotókiállítás lesz látható, a Tesla loft terében pedig Kukla Krisztián rendez kortárs képzőművészeti tárlatot.

Kukla Krisztián a Szuszpenziók című kiállításról szólva emlékeztetett arra, hogy a tárlat címe eredetileg olyan elegyet jelöl, amely egymással kapcsolatba lépő, de nem feloldódó alkotóelemekből áll.

A kiállítás egyik célja, hogy a Budapest Art Week művészeti sétáinak kiindulópontjául tudjon szolgálni, Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos, Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Schmied Andi és Zékány Dia munkáit felvonultatva.

Bérczi Linda elmondása szerint idén a szokásosnál is több kis galéria csatlakozott a Budapest Art Weekhez, de nagy múzeumok is részt vesznek a kezdeményezésben: a fesztivál karszalagjával látogatható lesz például a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Múzeum összes kiállítása is.

Az április 22-i zárónapon tartják a Nyitott Műtermek Délutánját; ekkor hat helyszínen várják a látogatókat személyes beszélgetésre a képzőművészek.

A nagy érdeklődés miatt megduplázták a galériatúrák számát, a programokra azonban így is érdemes mihamarabb regisztrálni; erre március 14-től lesz lehetőség a www.bpartweek.hu honlapon - mondta Bérczi Linda.