Két képzőművész kiállítása nyílik párhuzamosan a Virág Judit Galériában

Programajánló - 2022-02-02

- Két képzőművész, Dús László, az amerikai absztrakt expresszionizmus képviselője és a magyar geometrikus festészet jeles alkotója, Ottó László kiállítása nyílik pénteken Budapesten, a Virág Judit Galériában.

Dús László képzőművész 1974-ben emigrált az Egyesült Államokba. A Virág Judit Galériában nyíló Ez a teremtés egy módja - Óriásgrafikák és szobrok című kiállításán, az Amerikában készült legfrissebb óriásgrafikáiból és litográfiáiból lesz látható válogatás. Bemutatják a világ legnagyobb litográfiái között számon tartott alkotását is.

Dús László a tengerentúlon képkeretgyári munkásból néhány év alatt jól menő galériákban és komoly közgyűjteményekben szereplő művésszé vált. Negyed évszázaddal később tért csak vissza Magyarországra, ahol egyelőre kevesebben ismerik művészetét, mint Amerikában. Kivételesen sokoldalú mester, litográfiái mellett festményei és egyedi grafikái emelték az elismert alkotók közé.

Ezzel párhuzamosan nyílik Ottó László Origo-metrum; A geometria élő terébe című tárlata, amelyen a magyar geometrikus festészet jeles képviselőjének az elmúlt három évben készített művei lesznek láthatók. A művész - akinek életművét korábban már egyebek mellett a Műcsarnok is bemutatta - maga keveri ki színeit, csak feketéből harminc különböző árnyalatot használ, ezáltal tud izgalmas minőségi különbségeket létrehozni vásznain. Ottó László kiállítása a Zsdrál Art közreműködésével jön létre.

A két képzőművész alkotásait február 4. és 25. lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában, de a képeket meg is vásárolhatják az érdeklődők.