Megmentett műkincsek 2019 - Kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Programajánló - 2019-06-21

Huszonegy frissen végzett restaurátor hallgató mintegy harminc munkáját - a többi között a Szépművészeti Múzeum 1500 körülre datált, nagyméretű freskóit és az Esterházy-kincsárba tartozó, drágakövekkel díszített pallost - vonultatja fel péntektől a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kő/Papír/Freskó - Megmentett műkincsek 2019 című kiállítása.

Mint a péntek délutáni megnyitó előtt tartott sajtóbejáráson elhangzott, az idei tárlat címe a restaurátorok által használt anyagok sokféleségére utal.

A diplomázó szakemberek emellett még üveggel, porcelánnal, ezüsttel, mészkővel, celluloiddal, papírmaséval, acéllal, temperával, csonttal, akrilfestékkel, korallal, selyembársonnyal, kovácsoltvassal, farostlemezzel, rozmáragyarral és különféle drágakövekkel dolgoztak még, s azok mind felfedezhetőek a kiállítótérben.

Zsámbéki Anna, a tárlat kurátora kiállított tárgyakról közölte: a közönség egyebek mellett egy könyvkötőmester által készített glóbuszasztalt, kortárs grafikát, festett cégért és egy 129 elemből összeállított kovácsoltvas lámpaszerkezetet is láthat.

Zsámbéki Anna azt is hangsúlyozta: a kiállítás a felfedezésről, megismerésről szól. "Láttatja, hogy a restaurátorok nem csupán művészek, hanem jó kezű szakiparosok" - fogalmazott, majd kitért rá: egyre fontosabb, hogy tudományos ismeretanyag is társul "az amúgy magas színvonalon kivitelezett munkákhoz".

Szólt arról is, hogy a műtárgyakon végzett beavatkozások nem lehetnek ötletszerűek, a kreativitásra való igényt a tervezésbe, a kísérletezésbe kell átirányítani.

Az írásos összegzés szerint a tárlat hagyománya, hogy a kiállított tárgyak mellett elhelyezett ismertető tablók végigkísérik a látogatót a restaurálás teljes folyamatán. A kiállítás szeptember elsejéig látogatható az MNM Pulszky-termében