Négy kontinens 30 országából érkeznek kiállítók az Art Marketre

Programajánló - 2022-10-01

Négy kontinens mintegy 30 országából több mint 100 kiállító várja a közönséget az idei Art Market Budapest vásáron október 6. és 9. között a Bálna Budapest épületében.

Több mint 500 művész több ezer alkotásával találkozhat a közönség a Duna-parti épület négy emeletén, mintegy 8 ezer négyzetméteren.

Idén többek között Argentínából, Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Chiléből, Dél-Afrikából, Egyesült Királyágból, Finnországból, Franciaországból, Japánból, Kolumbiából, Olaszországból, Romániából, Svájcból, Szlovéniából, Ukrajnából és az Egyesült Államokból érkeznek alkotók.

A Bálna Budapestben kap helyet a kísérőprogramok között Art Photo Budapest nemzetközi fotóművészeti vásár, az Inside Art nemzetközi művészeti konferencia, valamint a 360 Design Budapest kiállítás.

Ebben az évben Szerbia lesz a díszvendége a rendezvénynek. MOST.SERBIA című fesztiválon a Bálna Budapest területén tucatnyi szerb galéria és művészeti intézmény mutatkozik be, külső budapesti helyszíneken pedig kiállításokkal egészül ki a program. Az Andrássy úti magánmúzeum, a Q Contemporary Mira Brtka nemzetközi hírű kortárs alkotó életművéből válogat, a Magyar Képzőművészeti Egyetem épületében a Belgrádi Szépművészeti Egyetemmel együttműködésben lesz látható kiállítás, szerb magángyűjtemények anyagából Collecting Serbia - Public Hobby címmel a csepeli Szőke Gábor Stúdióban nyílik kiállítás, míg a Magyar Műhely Galéria tárlata a magyar-szerb határ két oldalán élő kisebbségek alkotóinak munkásságára koncentrál. Az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia külön napot szentel a szerb kortárs képzőművészetnek.

Emmellett a négynapos konferencia programjában október 7-én szakmai napot is szerveznek Building on Art címmel. Témák között szerepel az ingatlanszakmai és a művészeti közeg kapcsolata.

Az idei programok között kiemelt figyelmet kap a kortárs dizájn és képzőművészet kapcsolata, a dizájn vonalat egyebek mellett a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 360 Design Budapest elnevezésű dizájnkiállítása és a világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze által tervezett, 99 darabban elkészült BMW 8 X JEFF KOONS gran coupé modellje képviseli, de látható lesz egy BMW i7 elektromos luxuslimuzin is, amely kampányának vizuális világa a legendás brit képzőművész és fotós, Nick Knight nevéhez fűződik.

Art Photo Budapest az idei évben az európai galériák és fotóművészeti intézmények mellett többek között argentin, chilei és dél- afrikai galériák jóvoltából három kontinenst reprezentáló fotóvásárral készül. Az alkalmazott (divat) fotó és a fotóművészet közötti kapcsolódási pontokat mutaja be az MDDÜ-vel együttműködésben létrejövő válogatás. Az Inside Art konferencia is egy napot szentel a fotóművészetnek, ezen szó lesz a nők szerepéről a fotóművészet történetének alakulásában.

Az Art Market Budapest jóvoltából a fővárosba érkezik a világ legfontosabb kortárs magángyűjtői közül James Keith (JK) Brown, a New York-i New Museum kuratóriumi elnöke, aki kedvenc műtárgyait személyes tárlatvezetésen is bemutatja. Piero Lissoni olasz tervező és építész, az MDDÜ partneri közreműködése révén előadást tart az Inside Art konferencián. Maja Gojković szerb miniszterelnök-helyettes, Kulturális és Tájékoztatási Miniszter a MOST.SERBIA fesztivál programjait nyitja meg Budapesten - áll a közleményben.