Második alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtfesztiválját Budapesten. A szombati Folyondár utcai egész napos eseményen huszonöt országból több mint négyszáz féle sajtot, valamint a hazai borvidékek termékeit lehet kóstolni.
Lesz puha és kemény, kicsi és nagy, kecsketejből készült és ementáli sajt, valamint sok minden más, felvonulnak a desszertsajtok is. Összesen tíz tonna sajt érkezik, Európa huszonnégy országa mellett az Egyesült Államok is képviselteti magát, utóbbi egy olasz származású család Merlot borban továbbérlelt sajtjával - mondta Gábossy Ádám főszervező az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.
Mint kifejtette, az erősebb aromájú sajtokhoz karakteresebb, teltebb bort javasolnak fogyasztani, a gyengébbhez könnyedebbet, hogy jól harmonizáljanak egymással.
A fesztiválon a hazai sajtmanufaktúrák is ott lesznek termékeikkel, egy nemzetközi zsűri kiválasztja a Nemzet Sajtját, amely a közeljövőben részt vehet egy rangos külföldi sajtversenyen. Telefonos applikációval a közönség is szavazhat a résztvevő nemzetek legjobbjaira.
A fesztiválon a gyerekeket interaktív programokkal várják: délelőtt mini sajtüzemben tapasztalhatják meg, miként lehet a tejből sajtot gyártani, de lesz tehénfejés is. Délután és este a magyar borvidékek termékei vonulnak fel, este koncertek lesznek.
"Magyarországon egyre több sajtmanufaktúra működik, a szabályozás változása is kedvez nekik, forrásokhoz tudnak jutni. Egyre jobb sajtok készülnek Magyarországon" - mondta a főszervező