Tribali - Máltai zenekar koncertje a Dürer Kertben

Programajánló - 2019-09-19

- A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertbe.

A szervezők közleménye szerint a másfél évtizede létező Tribali tagjai a pozitív energiát nem csak zenéjükön keresztül igyekeznek átadni: számot írtak az esőerdőkről, fiatalokat tanítanak zenére, és jótékonysági programokban is részt vesznek.

A hattagú Tribali első magyarországi fellépése 2015-ben volt, azóta számos koncertet adtak nálunk. A zenészek mostani fellépésük előtt a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt is megtanulták, ezzel is hívják a Dürer Kertbe a közönséget. A Tribali koncertjein az életöröm katarzisát és a béke élményét szeretnék átadni mindenkinek.

A csapat eddig négy albumot jelentetett meg. Egyedi hangzásvilágukat számos különleges hangszer (szitár, didgeridoo, djembe) adja. Muzsikájában számos zenei műfaj megjelenik, például a világzene, a pszichedelikus zene, a dance, a reggae, a ska és a blues. Ez lehetőséget ad számukra, hogy különböző stílusú zenei rendezvényeken, köztük utcai fesztiválokon, klubokban is fellépjenek.

A Tribali máltai nyelven egy népcsoportból, törzsből valót jelent, dalaikban a világ legkülönbözőbb tájainak népzenéjét és ősi dallamait idézik meg. Ők voltak hazájuk első képviselői a híres angliai Glastonbury Fesztiválon, az elmúlt másfél évtizedben olyan világhírű művészekkel álltak már egy színpadon, mint Moby, a Prodigy, a Faithless, Ziggy Marley, a Wailers, a Crowded House vagy a Specials.

A zenekar vezetője, Peter Paul Galea terápiás céllal dobműhelyeket tart, és részt vesz egy Fülöp-szigeteki projektben, amelynek keretében utcagyerekeknek szerveznek zeneiskolát és zenekart. A máltai iskolákban sokszor újrahasznosított anyagokból készült hangszereken tart foglalkozásokat.

A zenekar tagjai: Antoine Caruana (dob, szemplerek, tangóharmonika, ének), Peter Paul Galea (djembe, nylon gitár, ének), Eliza Borg Rizzo (ének), Liam Spiteri (basszusgitár), Andrew Francica (gitár, szitár), Nikki Xuereb Conti (didgeridoo, morchunga, ének).