1. IAAF UTCAI FUTÓ VILÁGBAJNOKSÁG DEBRECEN, 2006. OKTÓBER 8.

Sport - 2006-06-01
A nemzetközi szövetség illetékesei a napokban értesítették a debreceni vb sajtófőnökét:: Magyarországra küldenék a 33 esztendős Tegla Loroupe-ot, aki jelenleg az egy órás futás mellett a 20, a 25, valamint a 30 km-es távon is az érvényben lévő világcsúcs gazdája, ahogy az volt sokáig a klasszikus maratoni távon is.

Bevált szokásnak számít az IAAF égisze alá tartozó világbajnokságok történetében, hogy a nemzetközi szövetség egy-egy világhíresség rendelkezésre bocsátásával járul hozzá a közelgő nagy erőpróbák hírveréséhez.  A tradíció jegyében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egy egészen különleges tudású hosszútávfutónőt küld júliusban Magyarországra, az ő felléptetésével, budapesti és debreceni szerepléseivel kíván hozzájárulni az elő IAAF 20 km-es utcai futó világbajnokság népszerűsítéséhez, vagy ha úgy tetszik végső sikeréhez.

      -Azt tervezzük, hogy Loroupe Budapestre érkezése után nemzetközi sajtókonferenciát tartunk, ezt követően pedig Debrecenben az október 8-án megrendezésre kerülő utcai futó világbajnokság pályáján tartana a kenyai világsztár bemutató jellegű edzést – mondta Ádám Lilla, a vb sajtófőnöke, hozzáfűzve, hogy a végső programot még egyeztetniük kell az IAAF szakembereivel.

Bármiképpen is lesz, Tegla Loroupe személyében egy olyan atlétát köszönthetnek a sportág magyar hívei, aki 24 maratoni „fellépése” közül tizenegyet megnyert, ami talán ennél is többet mond, ő volt a New York City maraton első afrikai győztese. Az sem mellékes, hogy a mindössze 156 cm-es és 48 kg súlyú hosszútávfutónő nem kevesebb, mint 24 testvérrel, illetve féltestvérrel büszkélkedhet. Gyorsan hozzá kell tenni: erről az iskolaosztálynyi társaságról négy feleség gondoskodott.

 

Kálovics Anikó csatasorban, azaz a rajtvonalnál

 

Sokáig úgy tűnt, hogy a magyar atlétika jelenlegi éllovasai közül Kálovics Anikó nem lesz ott az október 8-i világbajnokságon, mert az idei évadot másképpen tervezte. A magyar női hosszútávfutás egyetlen ütőképes, vagy ha úgy tetszik éremszerzésre képes képviselője nemrégiben megváltoztatta a véleményét…

Csaknem biztosra vehetjük, hogy Anikó rajthoz áll a debreceni Nagyerdőben, és ha így lesz, akkor egy szép helyezésben is reménykedhetünk – hangsúlyozta Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója.

          Kálovics a 2006-os idényben eddig már tizenhatszor állt rajthoz, a 4 km-től a félmaratoni távig szinte mindenhol. Mérlege egészen kiváló.  Tizennégy alkalommal végzett az első három között, kilenc aranyérmet vehetett át, két ezüstöt és három bronzot. Versenyzett Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Svájcban, Írországban, Ausztriában, Franciaországban és Skóciában, idehaza még nem állt rajthoz. Nem mindennapi eseménynek számítana, ha az első 2006-os magyarországi szereplését október 8-án egy kiváló helyezéssel koronázná meg.     

Szalay Péter (GP Sport Kft)