A civil szervezetek március 17-ig állíthatnak jelöltet a Nemzeti Együttműködési Alap testületeibe

Sport - 2012-02-20

- A jogszabályi feltételeknek megfelelő civil szervezetek március 17-ig jelentkezhetnek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) döntéshozó testületei civil tagjainak megválasztására; az alap költségvetési forrásokkal segíti a civil szervezetek működését, programjaik megvalósítását - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn közleményében az MTI-t.

A tájékoztatás szerint az elektorállításra jogosulttá váló civil szervezetek választhatják majd meg egy-egy képviselőjükön keresztül a NEA tanácsának és kollégiumainak civil tagjait. Az elektori rendszerbe az országos, vagyis a legalább hét megyére kiterjedő, tartós tevékenységgel rendelkező vagy területi hatókörű civil szervezetek jelentkezhetnek be a www.civil.kormany.hu/elektor honlapon.

    A civil szervezetek bejelentkezésük elfogadásáról, majd az elektori gyűlés helyéről és idejéről elektronikus értesítést kapnak. Március második felében a civil szervezeteket képviselő elektorok választják meg a tanács és az öt kollégium 3-3 civil delegált tagját - olvasható a közleményben.

    A tavaly év végén elfogadott, úgynevezett civiltörvény alapján 2012. január elsejével létrejött alap a civil szervezetek támogatási rendszerének legnagyobb központi forrásaként támogatja majd a civil szervezetek működését és programjainak megvalósítását. Az Országgyűlés erre az évre 3,38 milliárd forintot biztosít a NEA működésére.