A svédek tét nélkülivé tehetik az utolsó fordulót

Sport - 2011-10-06

Amennyiben a svéd labdarúgó-válogatott pénteken győz Finnországban az Európa-bajnoki selejtezősorozat  E csoportjában, akkor a magyarok szempontjából minden lényegi kérdés eldől, azaz a keddi, utolsó játéknapon sorra kerülő finn elleni meccsnek - a három megszerezhető ponton kívül - semmi tétje nem lesz.

    A sárga-kékek sikere azt jelentené, hogy Magyarország biztosan a csoport harmadik helyén zár, azaz nem sikerül megszakítania rossz sorozatát, hogy az 1986-os világbajnokság óta egyetlen világversenyre sem jut ki.

    "Két sorsdöntő mérkőzés előtt állunk, mert saját kezünkben a sorsunk" - jelentette ki Erik Hamrén, a skandinávok szövetségi kapitánya arra utalva, hogy ha csapata a pénteki meccsen begyűjti a három pontot, majd jövő hét kedden Hollandiát is legyőzi hazai pályán, akkor biztosan kijut a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-re.

    A statisztika egyértelműen a svédek sikerét vetíti előre, ugyanis a két nemzet eddigi 84 találkozójából 11 döntetlen mellett 64-szer diadalmaskodtak és csak 9 alkalommal szenvedtek vereséget. A finnek hazai pályán utoljára 1982. február 21-én győzték le a szomszédot.

    A svédeknek ugyan igen kicsi esélyük van a biztos részvételt jelentő első hely elérésére, hiszen - a hat pont megszerzésén kívül - ahhoz Hollandiának ki kellene kapnia pénteken Moldovától, ráadásul a svédeknek 4-1-nél jobban le kellene győzniük a vb-ezüstérmest. Ugyanakkor a két győzelem azt jelentené, hogy Svédország garantáltan a legjobb második helyezett lenne a kilenc csoportból, s ez szintén biztos indulást ér. Az eddig százszázalékos Hollandia éppen ennek köszönheti, hogy már Eb-résztvevőnek vallhatja magát, mivel ha a svédek meg is előznék őket, akkor legjobb csoportmásodikként kvalifikálnák magukat a kontinensviadalra.

    Viszont ha a svédek botlanak Finnországban, akkor jövő kedden a második hely lenne a tét a svéd és a magyar válogatott között, igaz ez esetben valószínűleg már csak pótselejtezőt érne a hollandok mögötti pozíció. Egervári Sándor csapata ilyen körülmények között úgy harcolhatja ki második helyet, ha több pontot szerezne Finnország ellen, mint a svédek Hollandia ellen.

    A svédek számára bizakodásra ad okot, hogy Olof Mellberg eltiltása után visszatér a csapatba, ahogy a sérüléséből felépült Samuel Holmén és Pierre Bengtsson is.

 

 mti