A világbajnok Carlsennek elege lett a klasszikus sakkból

Sport - 2023-01-30

- Ráunt a klasszikus sakkra és versenyszünetet akar tartani Magnus Carlsen, a norvégok regnáló világbajnoka.

A játékos az után beszélt erről, hogy másodikként végzett a hagyományos hollandiai nemzetközi tornán, Wijk aan Zee-ben. A viadalt követő hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy most pihenni szándékozik.

"Egy ideig nem fogok klasszikus sakkot játszani, mert az elmúlt hetekben kissé rosszul lettem tőle" - fogalmazott a torna médiaszolgálatának adott interjúban a világbajnoki címvédő, aki a hollandiai viadalon egymás után két partiját is elveszítette, ilyesmire pedig 2015 óta nem volt példa pályafutásában.

A 32 éves Carlsen 2013 óta a klasszikus sakk világbajnoka, címét négyszer védte meg, legutóbb - 2021-ben - Jan Nyepomnyascsij ellenében. Az orosszal kellett volna asztalhoz ülnie a jövő áprilisban esedékes újabb vb-döntőben is, ám tavaly nyáron a norvég közölte: kellő motiváció hiányában visszalép a párharctól. Bejelentése után a nemzetközi szövetség, a FIDE jelezte: a vb-címért a világbajnok-jelöltek tavalyi tornájának győzteseként Nyepomnyascsij és az ott második kínai Ting Li-zsen küzdhet meg.