Australian Open - Djokovic hetedszer bajnok

Sport - 2019-01-27

- A világelső Novak Djokovic hetedszer nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi versenyét, mivel a vasárnapi döntőben három sima szettben legyőzte a spanyol Rafael Nadalt.

A tenisztörténelem legnagyobb párharca 2006-ban kezdődött, a két játékos már az 53. összecsapására készült, és Djokovic 27-25-re vezetett kettejük különcsatájában. (Djokovic és Roger Federer 47-szer, míg Nadal és Federer 38-szor találkozott.) A Grand Slam-tornákon viszont a spanyol állt jobban 9-5-tel. A döntőket tekintve azonban megint csak Djokovic felé billent a mérleg nyelve 14-10-zel, a GS-finálékban ellenben Nadal vezetett 4-3-ra. Az előző tíz találkozójukból Djokovic nyolcszor győzött. Az Australian Openen eddig egyszer kerültek szembe, s a 2012-es drámai döntőben Djokovic nyert öt szettben, 5 óra 53 perc alatt.

A 31 éves Djokovic rekordot jelentő hetedik melbourne-i diadalára hajtott, s eddigi fináléiban egyszer sem kapott ki a Rod Laver Arenában. A 14-szeres GS-bajnok mellett szólt továbbá, hogy kemény pályán 18-7-re vezetett Nadal ellen, első kiemeltként 35/0-s győzelmi mérleggel büszkélkedhetett az Australian Openen, ahol a spanyol négy döntőjéből hármat is elvesztett. Ugyancsak fokozhatta önbizalmát, hogy a wimbledoni és US Open-sikere után sorozatban harmadik GS-diadalának küszöbén állt.

Az egy évvel idősebb Nadal 18. GS-sikerével közelebb férkőzhetett volna a 20-szal csúcstartó Roger Federerhez. A mallorcai teniszező abban is bízhatott, hogy ő nyerte az elmúlt három GS-döntőjüket, emellett az idei tornán egyedüliként még szettet sem vesztett hat mérkőzésén Ausztráliában. Ráadásul arra készült, hogy az open érában (a profik 1968-as beengedése óta) ő legyen az első, aki minden Grand Slam-versenyen legalább kétszer diadalmaskodik.

Az első két kiemelt vasárnapi mérkőzése Djokovic kedve szerint kezdődött, aki lehengerlő játékkal 3:0-ra elhúzott úgy, hogy ellenfele csak egy labdamenetet nyert addig. Az alig rontó szerb 5:2-nél már négy semmire hozott adogatójátéknál tartott, majd 36 perc elteltével könnyedén kiszerválta szettet, melynek során Nadal - aki első játszmáját vesztette el idén Melbourne-ben - fogadóként egyetlen pontot tudott csak nyerni.

A folytatásban a mallorcai játékos 2:2-ig tartotta magát, ekkor Djokovic brékelt, s a meccs egyoldalúságát jelzi, hogy ekkor a rontott ütések száma 16/4 volt Nadal javára. A világelső nemsokára ismét elvette riválisa adogatását, majd magabiztosan hozta a 39 perces játszmát.

A harmadik felvonásban 1:1-nél jött az újabb szerb brék, s ez már a mérkőzésébe került a végig alárendelt szerepet játszó Nadalnak, aki a 2 óra 4 perces döntőben egyszer sem jutott el bréklabdáig.

Djokovic hetedik melbourne-i győzelmével rekordot döntött, emellett már 15-szörös Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, és pályafutása 73. serlegét hódította el.

A szerb teniszező diadalát követően kiemelte: 12 hónapja, amikor a 4. fordulóban esett ki a melbourne-i tornán, majd műteni kellett, nem gondolta volna, hogy egy év elteltével három GS-tornán is címvédő lesz. "Erre nem találok szavakat" - mondta a szerb játékos. Djokovic szerint pályafutása egyik legjobb mérkőzését játszotta, majd hozzátette: talán a legjobbat.

Kiemelte: a Nadal elleni siker titkát csak erre a napra, és nem örökre fejtette meg. "Sokat dolgoztam, különösen a szerváimon" - árulta el Djokovic, aki magabiztos győzelmét leginkább kiváló adogatójátékának köszönhette. A GS-trófeákat illetően Djokovic hangsúlyozta: reméli, lesz esélye utolérni vagy akár meg is előzni a Nadalt, illetve a rekorder Federert, de úgy érzi, hogy ettől azért most még messze van. Az viszont örömmel töltötte el, hogy gyerekkori példaképét, a karrierjét 14. GS-trófeával záró amerikai Pete Samprast már sikerült megelőznie.

Nadal elmondta: ellenfele "fantasztikusan" teniszezett, ugyanakkor tőle másra, többre lett volna szükség, a döntőben azonban nem tudott extra teljesítményt nyújtani. Azt viszont őszintén elismerte: Djokovicot valószínű még a legjobb játékával sem tudta volna legyőzni.

"Ha százszázalékos teljesítményt nyújtok, talán akkor sem tudtam volna megverni, de valószínű nagyobb csatára kényszerítem" - mondta a spanyol. Hozzátette: a vereség és az egyoldalú mérkőzés ellenére sem szomorkodik. "Nem lenne igazságos. Egy olyan ellenféllel mérkőztem meg, aki ma jobb volt nálam" - nyilatkozta.

Eredmény:

férfiak, döntő:

---------------

Novak Djokovic (szerb, 1.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:3, 6:2, 6:3