Bánki Erik: kerüljenek a MOB kizárólagos felügyelete alá a sporttámogatások

Sport - 2011-11-15

 A jelenlegi öt köztestület helyett kizárólag a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felügyelete alá helyezné a sportszférát Bánki Erik és Szalay Ferenc fideszes képviselők javaslata.Bánki Erik  szerint a sportnak alapvetően civil területnek kell lennie, az eddigi átláthatatlan sportfinanszírozást pedig átlátható, mérhető támogatási formának kell váltania.

    A kormánypárti politikus szerint állami forrást a jövőben csak azon szervezetek kaphatnának, amelyek rendelkeznek a sport fejlesztésére vonatkozó stratégiával, a megszerzett forrásokkal pedig később pontosan el kell majd számolni.

    Czene Attila sportért felelős államtitkár felszólalásában a kormány támogatásáról biztosította az előterjesztőket. Mint mondta, a javaslat elfogadásával áttekinthetővé válhat az eddig sok esetben követhetetlen, az eredményességi kritériumokat gyakran mellőző sportfinanszírozás.

 

A Fidesz szerint a kormány elsőszámú ágazatként jelölte meg a sportot

 

    Borkai Zsolt (Fidesz) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat elsőszámú ágazatként jelölte meg a sportot, és nagy a várakozás a hatékonyabb és céltudatosabb támogatási felhasználás irányába. Hozzátette, hogy a bizottság erre felkészült, és a szakembergárda is rendelkezésre áll ehhez.

    Kiemelte az egycsatornás finanszírozási rendszert, amely ebben nagy segítség lehet.

    Kitért arra is, hogy hasonló sportirányítási rendszerekkel más országokban magas szintű sportképzés folyik.

 

    Jobbik: több paragrafus is kiegészítést igényel

 

    Szilágyi György (Jobbik) szerint a javaslat több paragrafusa is kiegészítést vagy szigorítást kíván, és példaként említette a büntethetőséget. Kifejtette, hogy nem tettek különbséget gyenge és erős doppingvétség között büntethetőség szempontjából, és a sporteseményeken elkövetett bűncselekményeket is jobban kellene differenciálni.

    Feltette a kérdést, hogy ha a sport kikerül a szakminisztérium irányítása alól, akkor a kormányban ki fogja az ágazatot képviselni. Úgy vélte, jelentős hatalmat akarnak a Magyar Olimpiai Bizottságnak adni, de e fölött nem lenne társadalmi kontroll.

 

    Az LMP üdvözölte a javaslatot

 

    Kukorelly Endre (LMP) üdvözölte a javaslatot és egyetértett a beterjesztővel abban, hogy a jogi kereteket újra kell írni. A kidolgozottsága azonban - mint mondta - vegyes, például a futball problémái sokkal kidolgozottabbak, mint más, hagyományos sikersportágaké.

    Fontosnak, és előremutatónak nevezte a fiatal sportolók jogi védelmét, és a profiknál a kötelező balesetbiztosítás bevezetését, viszont nem ért egyet a "hatalomösszpontosítással", és szerinte az egycsatornás támogatási rendszer sem biztos, hogy hasznos.

 

    MSZP: igazságtalan a források felosztása

 

    Varga László (MSZP) azt mondta, nem örül annak, hogy egyéni képviselői indítványként nyújtották be a módosító javaslatot, mert így nem fognak a szakmai szervezetekkel egyeztetni.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami forrásokat továbbra is igazságtalanul osztják fel, és szerinte az államtitkárság alól kiszerveznek egy állami feladatot.

    Hozzátette ugyanakkor, hogy sok előremutató javaslatot is tartalmaz az előterjesztés, ilyen a versenyzői kötelezettségek erősítése és a dopping elleni fellépés.