Bátor játék, de vereség Svédországban

Sport - 2010-09-04

A magyar válogatott vereséggel kezdte szereplését a 2012-es Európa-bajnokság selejtező sorozatában, a mieink a solnai Rasunda-stadionban hagyták el vesztesen a pályát a házigazda svédekkel szemben. Egervári Sándor csapatát a vereség ellenére nem érheti kritika, a pályára lépő fiatal játékosok bátran futballozva bizonyították, hogy a jövőben is számíthat rájuk a szakmai stáb.

Az elmúlt években nem sok babér termett a mieinknek a svédekkel szemben, olyannyira, hogy bár az egymás elleni örökmérleg nekünk kedvez, tétmérkőzésen még sohasem győztük le a skandinávokat. A mieink a rossz sorozat megtörését tűzték ki célként a mérkőzés előtt, és ennek megfelelően bátran is kezdték a találkozót.

 

Egervári Sándor ismét újoncot avatott, ezúttal Lázár Pál kapott helyet az együttesben, a védelem jobb oldalán. A Videoton hátvédjén egyáltalán nem látszott, hogy élete első válogatott mérkőzésén lépett pályára, és csapatunk többi fiatalja sem kezdte megilletődve az összecsapást.

 

A szünet előtt mindkét oldalon adódtak helyzetek

 

Bár a svédek valamivel többet birtokolták a labdát a találkozó elején, a mieink előtt adódott az első helyzet, Elek Ákos 20 méterről tévesztett célt. A svéd akciók általában a hátrébb húzódó Ibrahimovictól indultak, a Milan támadója többször is veszélyesen játszotta meg társait, néhány alkalommal Király Gábor kitűnő védéseire volt szükség a kapott gól elkerüléséhez. A mieink előtt is adódtak kecsegtető lehetőségek, a 22. percben Lázár jobb oldali beadása után Gera Zoltán 7 méterről fejelt a léc fölé, majd két perccel később Dzsudzsák Balázs beadását követően tisztáztak üggyel-bajjal a hazai védők. A 29. percben is veszélyeztettünk, Vadócz Krisztián jó 30 méterről, kapásból lőtt kevéssel a bal kapufa mellé.

 

A 38. percben az addigi legnagyobb svéd helyzet maradt ki, Bajrami bal oldali beadása után Ibrahimovic maradt egyedül a büntetőterületen belül, de 13 méterről a kapu mellé passzolt. A hajrá a svédeké volt, 44. percben Király védett Ibrahimovic szabadrúgását követően, majd az utolsó másodpercekben Elmander beadását követően hibázott közelről a hazaiak legnevesebb támadója.

 

Fordulás után fölénk kerekedtek a svédek

 

A szünetben Egervári Sándor cserélt, Dzsudzsák Balázs helyén Huszti Szabolcs kapott lehetőséget. A második félidőre a svédek is változtattak, mégpedig kapus poszton: Isaksson helyett Wiland érkezett. A játékrész első másodperceiben Laczkó Zsolt és Johan Elmander fejelt össze, a svédek középpályása nem tudta folytatni a játékot, a hazaiak harmadik cserelehetőségüket is kihasználták.

Az 51. percben megszerezték a vezetést a házigazdák, Sebastian Larsson futott el a jobb oldalon, beadására Ponzus Wernbloom érkezett, és 8 méterről, Lipták Zoltán mellől védhetetlenül fejelt a bal sarokba (1-0). Az 57. percben pontos, látványos akciót vezettük, Elek és Koman Vladimir remek kényszerítője után utóbbi lőtt az oldalhálóba. A 60. percben Egervári Sándor változtatott a felálláson, Elek Ákos helyére egy csatár, Priskin Tamás érkezett a pályára.

 

A 66. percben Ibrahimovic szabadrúgását védte vetődve Király, a 73. percben azonban kapusunk sem háríthatott: egy jobb oldali szöglet után Wernbloom 3 méterről a keresztlécre fejelt, majd a kipattanó labdát a kapuba passzolta, kettőre növelve a hazai vezetést (2-0). A hajrához közeledve már nem sikerült újítanunk, a svédek magabiztosan tartották előnyüket, és 2-0-ra megnyerték a mérkőzést. Válogatottunk jövő kedden, a Szusza Ferenc Stadionban a Moldova elleni összecsapáson javíthat a vereség után.

 

Kezd alakulni az alapcsapat

 

- Az első félidőben közelebb álltunk ahhoz, hogy meglepetést okozzunk, és ponttal térjünk haza - nyilatkozta a lefújás után Egervári Sándor szövetségi kapitány. - El kell ismernünk, hogy a második játékrészben fölénk kerekedtek, és jobban játszottak nálunk a hazaiak. A svédek nagyobb rutinjának volt ugyan jelentősége, de mi is elkövettünk néhány hibát. Nem számítottam rá, hogy fejjel verik meg a védelmünket, hiszen jól fejelő játékosaink vannak, ahhoz a fajta kis csibészséghez azonban még rutintalanok vagyunk, mint amit a hazaiak mutattak be, mikor kibillentették a menteni próbáló Juhász Rolandot az egyensúlyából. A vereség nem elfogadható eredmény, ennek ellenére az első félidei teljesítményre lehet építkeznünk. Voltak reményt keltő elemek a játékunkban, kezd alakulni az alapcsapat, amire építkezhetünk a jövőben. Remélem, kedden néhány friss fiatal bevetésével Moldova ellen jobb eredményt érünk el.

www.mlsz.hu