Davis Kupa-selejtező - Balázs egyenlített, Fucsovics meccse dönt a továbbjutásról

Sport - 2020-03-07

Balázs Attila két szettben legyőzte Kimmer Coppejanst szombaton a debreceni Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőben, így a 2-2-re álló párharcban az utolsó meccs dönt a továbbjutásról.

A magyarok előzőleg győzelmi kényszerben voltak, hiszen mindkét hátralévő mérkőzést meg kellett nyerniük a továbbjutáshoz. A világranglistán karriercsúccsal 76. Balázsra tehát nagy nyomás nehezedett, ráadásul ő a pénteki egyesről sem őrizhetett kellemes emlékeket, mivel kikapott Ruben Bemelmanstól.

A magyarok eddig háromszor tudtak fordítani a DK-ban 1-2-es állásról: 1995-ben az ausztrálok, 2011-ben a fehéroroszok és 2015-ben a bosnyákok ellen.

Balázs Attila játszik a belga Kimmer Coppejans ellen 2020. március 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ami a két játékos egymás elleni mérlegét illeti, egyetlen korábbi találkozójukon az ellenfél nyert tavaly a murciai salakos challenger-versenyen. Coppejans 5/2-es, míg Balázs 18/12-es győzelmi mutatónál tartott a Davis Kupában.

A pénteki vesztesek összecsapásán a 31 éves Balázsnak három szervagémben két bréklabdát kellett hárítania, miközben fogadóként alig nyert pontot. Utána viszont egyre jobban jött ki a hosszú labdamenetekből, aminek köszönhetően elvette a 154. helyen álló belga adogatását, és 5:2-re elhúzott. Ezt követően már nem engedte ki a kezéből a szettet, és néhány remek szerva-röpte után ásszal hozta a 43 perces játszmát.

A székbíróval többször vitatkozó Coppejans a folytatásban elbukta a szerváját, ennek következtében egyre inkább szétesett a játéka, és a szárnyaló Balázs hamarosan már dupla brékkel vezetett 4:0-ra. A hétszeres magyar bajnok ekkor sem lassított, szinte extázisban játszva harmadszor is elvette riválisa adogatását, majd kiszerválta a találkozót, amely 1 óra 20 percig tartott.

Balázs Attila boldogan összegzett a kulcsfontosságú győzelem után:

"A második szettben a dupla bréknél nyugodtam csak meg. Ma ki tudtam használni a lehetőségeimet, és higgadt maradtam. Előtte elvesztettük a párost, de arra mindenképpen jó volt, hogy beüssem magam a pályán, és érezzem a labdát" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére kifejtette, nem lett volna ésszerű, ha nem ő és Fucsovics áll ki a páros mérkőzésre.

"A korábbi négy páros meccsünket megnyertük, és most is volt esélyünk a második szett elejéig. Sajnálom, hogy nem jött össze, és most nagyon drukkolok Marcinak" - mondta Balázs Attila.

A továbbjutásról döntő, utolsó mérkőzésen Fucsovics Márton játszik Ruben Bemelmansszal. A meccs tétje óriási, hiszen a debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben - ahol minden résztvevő válogatott 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut - , míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

Eredmények:

Davis Kupa-selejtező:

Magyarország-Belgium 2-2 - állás az utolsó mérkőzés előtt

---------------------------------------------------------

Balázs Attila-Kimmer Coppejans 6:3, 6:0