Döntetlennel kezdtük az évet

Sport - 2010-03-04

Válogatottunk első idei mérkőzésén Oroszországot fogadta Győrben, az ETO parkban. A találkozó - amelyen a játék minden elemében egyenrangú ellenfelei voltunk a vendégeknek, s az idő jelentős részében mi voltunk fölényben - 1-1-es döntetlennel zárult, a 39. percben Vanczák Vilmos szerzett vezetést együttesünknek, ám az 59. percben Gyinyijar Biljaletgyinov egyenlített.

Együttesünk az évnyitón erős ellenfelet látott vendégül: a FIFA legfrissebb ranglistáján a 12., azaz a nálunk 36 hellyel magasabban jegyzett orosz gárda látogatott Győrbe, ahol több mint tízezer néző - köztük 1250, a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség szervezésében a meccset díjmentesen megtekintő gyerek - előtt csapott össze válogatottunkkal.

 

Együttesünk az első perctől bátran és céltudatosan futballozott, a mieink igyekeztek a lehető legkevesebb területet hagyni az ellenfélnek, próbálták a földön tartani a labdát, és pontos, rövidpasszos játékkal támadni. Taktikánk célravezetőnek bizonyult, fölénybe kerültünk, többet birtokoltuk a labdát, és veszélyesebben is játszottunk, mint vendégeink. Az első lehetőség ugyan a Szbornaja előtt adódott - Ignasevics fejesét védte Király -, de ezután Torghelle beadása után Bodor, majd Huszti szabadrúgását követően Juhász szerezhetett volna gólt. A félidő derekán Bodor beadásáról maradtak le ketten is az orosz kapu előtt, nem sokkal később pedig Huszti lőtt távolról a keresztléc fölé. A játékrész legnagyobb orosz helyzetét a 34. percben láthatták a szurkolók, egy szögletet követően Vologyin hat méteres fejese után a jobb kapufánál álló Bodor mentett. A 39. percben vezetést szereztünk, Huszti szabadrúgása után kavarodás alakult ki a vendégek kapuja előtt, a labda ide-oda pattogott, míg végül Vanczák Vilmos 10 méterről a háló jobb oldalába lőtt (1-0). A védő 45. válogatott mérkőzését játszotta, s most szerezte meg első gólját címeres mezben.

 

Egy hibánkból egyenlített az ellenfél

 

Játékosaink a szünet után igyekeztek folytatni az első félidőben mutatott céltudatos játékot, de az oroszok magasabb sebességre kapcsoltak, s az 59. percben egyenlítettek is, egy jobb oldali szöglet után az őrizetlenül hagyott Gyinyijar Biljaletgyinov öt méterről helyezett a keresztléc alá (1-1). A mieink próbáltak ismét előnyt szerezni, Huszti, majd Hajnal is távolról vette célba a kaput, de egyikük lövése sem végződött góllal. Az oroszok ellentámadásaikban bíztak, labdaszerzések után sokkal gyorsabban és jobban kontráztak, mint az első negyvenöt percben, de mi több akciót fejeztünk be lövéssel, mint ők - igaz, gólt nem tudtunk szerezni. A meccs finisében lelkesen, határozottan futballoztunk, Rudolf, Szalai és Vanczák is előnyhöz juttathatta volna válogatottunkat, de egyikük sem járt sikerrel. A 89. percben Igor Gyenyiszov idő előtt ugrott ki a sorfalból egy szabadrúgásnál, amiért sárga lapot kapott, s mivel neki ez már a második volt, az oroszok tíz emberrel fejezték be a meccset, amely után nincs okunk szégyenkezésre, hiszen a világranglista 12. helyezettje ellen játszottunk döntetlent.

 

Előttünk adódtak a nagyobb helyzetek

 

- Az első félidőben jobb volt a magyar válogatott, ezért átszerveztük csapatunk játékát, és sikerült is egyenlítenünk - nyilatkozta a mérkőzés után Guus Hiddink, az orosz válogatott kapitánya, aki ezzel a meccsel búcsúzott a Szbornaja kispadjától. - Most láttam először élőben a magyarokat, a csapat egyértelműen technikás, jó futballistákból áll, akik ellen igen nehéz eredményesen játszani.

 

- A mérkőzés első időszakában jobbak voltunk az oroszoknál, megérdemelten szereztünk vezetést, az abban az időszakban nyújtott teljesítménnyel elégedett vagyok - fogalmazott a lefújást követően Erwin Koeman. - A szünet után aztán láthattuk, mire képes az orosz válogatott, ha rátesz egy lapáttal, de ellenfelünk hiába javult fel, a nagyobb helyzetek ekkor is előttünk adódtak. Fájdalmas, hogy Oroszország gólja egy hibánkból született, mert igazán nagy helyzet nem is adódott a kapunk előtt. Csapatom tagjai közül jó néhányan még kevés meccset játszottak az idén, a magyar bajnokság is most kezdődött el, így nincs okom a csalódottságra.

 

Forrás:mlsz.hu