Emilia Romagna Nagydíja - Hamilton ismét nyert, világbajnok a Mercedes

Sport - 2020-11-01

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíját, ezzel csapata megvédte konstruktőri világbajnoki címét.

Korábban egyetlen konstruktőr sem nyert sorozatban hét vb-címet, ez a Mercedesnek sikerült először, mivel négy versennyel az idény vége előtt behozhatatlan az előnye a pontversenyben második Red Bull előtt.

Hamiltonnak - aki egy hete adta át a múltnak a legendás hétszeres vb-győztes német Michael Schumacher 91 sikert számláló rekordját - ez volt idei kilencedik, pályafutása során pedig a 93. futamgyőzelme, amivel tovább növelte előnyét az összetettben.

A második helyen csapattársa, a finn Valtteri Bottas, a harmadikon pedig az ausztrál Daniel Ricciardo (Renault) végzett Imolában.

Az idény 13. futamát - amelyet zárt kapuk mögött rendeztek - Bottas, a Red Bull-lal versenyző holland Max Verstappen, és Ricciardo remekül kezdte, előbbi a rajt után megőrizte első helyét, utóbbi kettő pedig egy-egy pozíciót javított, vagyis Hamilton a harmadik helyre került. Az éllovas trió fokozatosan növelte előnyét.

A nyolcadik körben az Alpha Taurival versenyző francia Pierre Gasly műszaki hiba miatti feladni kényszerült a viadalt.

A várakozásoknál hamarabb, már a tizedik körben elkezdődtek a kerékcserék, majd Bottas autóján megsérült a padlólemez, ezért lassulni kezdett, ugyanakkor Verstappen akkumulátor-problémák miatt - ekkor még - nem tudta megelőzni. Mindezt Hamilton rendkívül gyors körökkel kihasználta, és mivel az abroncsai bírták a tempót, csak a 63 körös futam harmincadik körében állt ki. A Mercedes taktikája remekül bevált, ugyanis a címvédő az első helyre jött vissza, és rögtön elkezdte ismét növelni az előnyét.

A négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel negyedikként haladt, de miután a Ferrarinál elrontották a kerékcseréjét, elveszítette esélyét a pontszerzésre.

Autója sérülése miatt Bottas egyre többet hibázott, és bár a 43. körben Verstappen megelőzte, ám a holland az 51. körben - vélhetően defekt miatt - kiesett, emiatt beküldték a biztonsági autót a mezőny elé.

A Williams brit versenyzője, George Russell még a biztonsági autós fázisban a falnak ütközött, a Racing Point kanadai pilótája, Lance Stroll pedig a kerékcserénél elütötte az egyik szerelőjét, akinek nem esett komoly baja.

Hamilton vezetését és sikerét nem fenyegette veszély, végül a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is megszerezte.

A Forma-1 történetének századik olaszországi futama egyben a sorozat első novemberi versenye volt, amelyet Európában rendeztek.

A szezon két hét múlva a Török Nagydíjjal folytatódik.